Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ υπεραμείνεται του συστήματος ελέγχου των διαγνωστικών εξετάσεων

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
ΕΟΠΥΥ
"Η εφαρμογή των νέων κανόνων συνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων είναι προς όφελος όλων", δηλώνει κατηγορηματικά η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, με αφορμή δημοσιεύματα που υποστηρίζουν το αντίθετο, σύμφωνα με τον Οργανισμό.

Ο ΕΟΠΥΥ εκτιμά ότι οι νέοι κανόνες αναμένεται να έχουν σημαντική επίδραση στη δαπάνη για διαγνωστικές εξετάσεις (περιορισμός clawback), με ταυτόχρονο όφελος για την Πολιτεία και τους χρήστες των υπηρεσιών υγείας.

«Δεν υπάρχει καμία απαγόρευση περαιτέρω συνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων από τους επαγγελματίες υγείας», τονίζουν οι υπεύθυνοι του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι εξηγούν ότι συγκεκριμένοι κανόνες βασίζονται σε επιστημονικά κριτήρια, «αφού διαμορφώθηκαν έπειτα από στατιστική μελέτη της συνταγογραφικής πρακτικής για διαγνωστικές εξετάσεις, τα αποτελέσματα της οποίας αξιολογήθηκαν σύμφωνα με τους κανόνες Βέλτιστης Ιατρικής Πρακτικής και Ορθής Συνταγογράφησης».

Ο ΕΟΠΥΥ επισημαίνει ότι η πρόταση του Οργανισμού στάλθηκε για διαβούλευση στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι επιστημονικές απόψεις των ιατρικών εταιρειών, ενώ ζητήθηκε και η γνώμη του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου. Κατόπιν, αξιολογήθηκε και εγκρίθηκε από το υπουργείο Υγείας, ώστε να ενσωματωθεί στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.