Η διοίκηση του ΕΚΑΒ παραδέχεται: Ελλείψεις προσωπικού έχουν αποδυναμώσει την Χαλκιδική

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ναι μεν υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού και προωθούνται προσλήψεις, αλλά δεν φταίει το ΕΚΑΒ για τον θάνατο δύο ανθρώπων σε Ουρανούπολη και Νέα Σκιώνη Χαλκιδικής. Αυτό μας λέει η διοίκηση του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας προσπαθώντας να δώσει μια "ψύχραιμη" απάντηση στις ευθύνες που της καταλογίζουν για τους θανάτους συνανθρώπων μας.

Να θυμίσουμε ότι ένας 55χρονος έχασε στις 10 Απριλίου τη ζωή του από καρδιακή ανακοπή στη Νέα Σκιώνη, παρά τις προσπάθειες που έγιναν από το πλήρωμα του ασθενοφόρου, το οποίο ανταποκρίθηκε στην κλήση ενώ ήταν εκτός βάρδιας. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή καταγγελίες εθελοντή διασώστη ότι ο 55χρονος πέθανε επειδή δεν υπήρχε εκείνη την ώρα ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας, η διευθύντρια του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, Χρυσή Ματσικούδη, επισήμανε ότι έχουν παραποιηθεί τα γεγονότα και ότι το ασθενοφόρο, το οποίο μάλιστα ήταν εκτός βάρδιας, έφτασε σε 22 λεπτά. «Τα πράγματα έχουν παραποιηθεί και «τραβηχθεί» εις βάρος του ΕΚΑΒ. Βέβαια έχουμε ελλείψεις, αλλά αυτό είναι ένα γενικότερο πρόβλημα, που αφορά όλη τη χώρα» σημείωσε η κ. Ματσικούδη.

Είχε προηγηθεί λίγες ημέρες πριν η έλευση ασθενοφόρου με 1 ώρα και 50 λεπτά καθυστέρηση στην Ουρανούπολη με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός 38χρονου επίσης από καρδιακό επεισόδιο.

Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση από τη διοίκηση του ΕΚΑΒ:

Εκ μέρους της Διοίκησης του ΕΚΑΒ καταρχάς θα θέλαμε να εκφράσουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια για τον χαμό δύο συνανθρώπων μας, στα τραγικά περιστατικά στην Ουρανούπολη και στη Νέα Σκιώνη Χαλκιδικής. Ωστόσο, θεωρούμε καθήκον και υποχρέωσή μας να ενημερώσουμε την κοινωνία για τα εν λόγω περιστατικά, κάνοντας ψύχραιμη αποτίμηση των γεγονότων και ελέγχοντας τους παράγοντες που οδήγησαν σ’ αυτά:

1. Ο Τομέας ΕΚΑΒ Χαλκιδικής περιλαμβάνει στο δυναμικό του συνολικά 34 Διασώστριες και Διασώστες. Αυτή τη στιγμή οκτώ (8) υπάλληλοι, έχουν απαλλαγή άρσης βάρους από Α’ βάθμια ή Β’ βάθμια Υγειονομική επιτροπή, ενώ απουσιάζει και μία (1) Διασώστρια λόγω εγκυμοσύνης.

Πρώτη φορά στον Τομέα ΕΚΑΒ Χαλκιδικής υπάρχει τόσο μεγάλος αριθμός εργαζομένων με προβλήματα Υγείας και μάλιστα σε τέτοια έκταση. Εν προκειμένω, η παραπάνω ελλείπουσα δύναμη στελέχωνε ένα επιπλέον Ασθενοφόρο σε 24ωρη βάρδια.

2. Από το 2005 μέχρι το 2013, από τον Τομέα Χαλκιδικής, έφυγαν περισσότερα από δέκα (10) άτομα, με διαδικασία μάλιστα η οποία δεν ήταν η προβλεπόμενη σ’ ότι αφορά τις μεταθέσεις. Στην ουσία ήταν παράνομες μετακινήσεις, οι οποίες δεν έλαβαν ουδόλως υπόψη τις σημαντικές ανάγκες του Τομέα Χαλκιδικής. Τα παραπάνω, στην ουσία είχαν ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της Χαλκιδικής και τον περιορισμό της δύναμης σε δυο Ασθενοφόρα από τέσσερα που θα μπορούσαν να είναι.

3. Η σημερινή Διοίκηση του ΕΚΑΒ διαπιστώνοντας εγκαίρως αυτή την κατάσταση προχώρησε, ήδη από το 2015, στην προκήρυξη έξι (6) θέσεων για μετάθεση στον Τομέα της Χαλκιδικής, παραπέμποντάς τες άμεσα και σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο.
Δυστυχώς στην 1η συνεδρίαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, η παράνομη Κατάληψη του χώρου που συνεδρίαζε του ΥΣ, ματαίωσε την διαδικασία έγκρισης των μεταθέσεων προς τη Χαλκιδική.
Στην 2η δε Συνεδρίαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου για το ίδιο θέμα, η πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΑΒ για την ενίσχυση του Τομέα Χαλκιδικής, απορρίφθηκε με ψήφους 3-2 και μάλιστα η μια εκ των τριών αρνητικών ψήφων, ήταν ψήφος εκπροσώπου των εργαζομένων.

Και αυτό έγινε, όταν για πρώτη φορά και με εντολή της Διοίκησης, η κατάσταση των υποψηφίων προς μετάθεση, ήταν μοριοδοτημένη με ότι προβλέπεται από την σχετική Νομοθεσία, προκειμένου να προχωρήσει το Υπηρεσιακό Συμβούλιο σε αντικειμενική και δίκαιη Γνωμοδότηση. Αν είχαν προχωρήσει οι αποφάσεις του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, σήμερα ο Τομέας της Χαλκιδικής θα είχε έξι (6) επιπλέον εργαζομένους, δηλ. σχεδόν ένα επιπλέον Ασθενοφόρο. Παρ’ όλα αυτά η Διοίκηση θα επαναφέρει το ζήτημα στο Υ.Σ. άμεσα.

4. Ήδη στις 100 θέσεις μόνιμου προσωπικού που πρόκειται να προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ και είναι ήδη σε εξέλιξη, έχουν προκηρυχθεί δυο (2) θέσεις Διασωστών για τον Πολύγυρο. Πιθανότατα και μέσα στο καλοκαίρι θα αναλάβουν εργασία.

5. Στο πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας για τις 4.000 προσλήψεις μέσω ΟΑΕΔ, προκηρύχθηκαν τέσσερις (4) θέσεις για την Ανατολική Χαλκιδική (Ιερισσό, Άγ. Νικόλαο).
Δυστυχώς όμως προσλήφθηκε μόνο ένας (1) εργαζόμενος, γιατί δεν υπήρξαν αιτήσεις για τις υπόλοιπες θέσεις. Παρ’ όλα αυτά θα προχωρήσουμε στην επαναπροκήρυξη των θέσεων σύντομα.

6. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα γίνει ενίσχυση του Τομέα Χαλκιδικής με εσωτερικές
εθελοντικές μετακινήσεις προσωπικού.

7. Πέρυσι κατά τη διάρκεια ολόκληρου του καλοκαιριού τις ημέρες Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή, εφαρμόστηκε με επιτυχία πιλοτικό πρόγραμμα Αεροδιακομιδών στη Χαλκιδική, με ελικόπτερο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Ήδη έχει ξεκινήσει η προετοιμασία προκειμένου να εφαρμοστεί και φέτος αντίστοιχο πρόγραμμα Αεροδιακομιδών, πιθανότατα με διευρυμένη περίοδο λειτουργίας του ελικοπτέρου.

8. Τέλος, αναφορικά με το περιστατικό της Νέας Σκιώνης και σύμφωνα με αδιαμφισβήτητα
στοιχεία, το Ασθενοφόρο έφτασε στον τόπο του συμβάντος μέσα σε ακριβώς 22 λεπτά, από την ώρα που έγινε η κλήση. Θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο περιστατικό δυστυχώς χρησιμοποιήθηκε από κάποιους, παρά την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής, ως αυτοπροβολή ή τουλάχιστον ως άστοχη κακοήθης καταγγελία.

Από το 2005 έως το 2010, αποχώρησαν από την υπηρεσία 199 Διασώστες. Αντίστοιχα το
διάστημα από το 2011 έως το 2015 αποχώρησαν 405 άτομα, δηλ. υπερδιπλάσιος αριθμός
εργαζομένων. Ήδη με τις 186 μόνιμες προσλήψεις που πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο του
2016, τα 100 άτομα μονίμων Διασωστών που προσλαμβάνονται το αμέσως επόμενο διάστημα
μέσω ΑΣΕΠ, αλλά και την πρόσληψη 40 επιπλέον μονίμων Διασωστών για τα οποία θα γίνει
σύντομα η κατανομή, δημιουργείται ένα δυναμικό 326 προσλαμβανόμενων εργαζομένων, ο
οποίος ξεπερνά το 75% των απωλειών της περιόδου 2011-2015, μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, όταν μαζικές προσλήψεις Διασωστών στο ΕΚΑΒ, είχαν να γίνουν από το 2010!

Η Διοίκηση του ΕΚΑΒ, σε στενή συνεργασία με το Υπ. Υγείας, καταβάλει καθημερινά τεράστιες προσπάθειες προκειμένου να υπερκεράσει τα αποτελέσματα της Υγειονομικής φτώχειας που έχει επιφέρει η στοχοποίηση του τομέα της Υγείας από τα Μνημόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν