Νοσοκομείο Νίκαιας: Ανυπόστατη και ψευδής η καταγγελία για απόκρυψη κρουσμάτων κορωνοϊού

  • Γιάννα Σουλάκη
Νίκαιας
Απάντηση στην καταγγελία την οποία διερευνά με κατεπείγουσα εντολή της η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά για απόκρυψη κρουσμάτων κορωνοϊού στο Νοσοκομείο Νίκαιας, εξέδωσε η διοίκηση του νοσοκομείου.

Σε αυστηρούς τόνους η διοίκηση του Νοσοκομείου Νίκαιας καταγγέλλει ως ανυπόστατη και ψευδή την καταγγελία για απόκρυψη κρουσμάτων κορωνοϊού στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου και δηλώνει ότι επιφυλάσσεται παντός νόμιμου δικαιώματός της απέναντι στην ψευδή καταγγελία.

Να σημειωθεί ότι η καταγγελία αφορά σε γιατρό του νοσοκομείου θετικού στον ιό, η περίπτωση του οποίου  σύμφωνα με την καταγγελία, δεν γνωστοποιήθηκε στο υπόλοιπο προσωπικό. Συγκεκριμένα, από την Μεγάλη Πέμπτη που διαγνώστηκε ο γιατρός, μέτρα ελήφθησαν μετά τη Δευτέρα του Πάσχα, με αποτέλεσμα – όπως αναφέρεται στην καταγγελία – το προσωπικό να συνεχίζει να εργάζεται, χωρίς να έχει γίνει απολύμανση των χώρων.

Η απάντηση του Νοσοκομείου Νίκαιας

Δείτε τι απαντά στις καταγγελίες η Διοίκηση του Νοσοκομείου Νίκαιας:

«Απαντώντας στην ανυπόστατη και ψευδή καταγγελία περί απόκρυψης ασθενών που νοσούν με COVID-19 θα θέλαμε να αναφέρουμε τα εξής:

1) Το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας ΔΕΝ είναι νοσοκομείο αναφοράς και κατ’ επέκταση δεν νοσηλεύει ασθενείς που πάσχουν από COVID-19.

2) Είναι αδύνατον να αποκρυφθεί επιβεβαιωμένο κρούσμα ασθενούς ή προσωπικού, διότι τα δείγματα που λαμβάνονται με υπόδειξη των λοιμωξιολόγων του νοσοκομείου επεξεργάζονται, καταγράφονται και ανακοινώνονται επισήμως στις αρμόδιες αρχές από το ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ¨ΑΤΤΙΚΟΝ».

3) Το νοσοκομείο μας είναι υπέρμαχο της έγκαιρης ενημέρωσης και της απόλυτης διαφάνειας προκειμένου να διαφύλαξη τη δημόσια υγεία, που είναι η απόλυτη υποχρέωση μας, αλλά και για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου.

4) Ασθενείς που επισκέπτονται το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και κρίνονται πιθανά κρούσματα, λαμβάνεται ΑΜΕΣΑ δείγμα και άμεσα αποστέλλεται για έλεγχο. Οι ασθενείς μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων του δείγματος απομονώνονται σε ειδικούς θαλάμους και αν το δείγμα είναι θετικό διακομίζονται σε νοσοκομεία αναφοράς.

5) Τα δύο κρούσματα νοσούντων ιατρών έχουν επισήμως ανακοινωθεί και καταγραφεί στις επίσημες αρχές και τον ΕΟΔΥ από τις 17/4 και 20/4 αντίστοιχα. Για την ασφάλεια του υπόλοιπου υγειονομικού προσωπικού και των ασθενών, έγινε ιχνηλάτηση επαφών όπως επιτάσσουν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, πάρθηκαν 70 δείγματα τα οποία ήταν αρνητικά, ενώ μπήκαν σε προληπτική επταήμερη καραντίνα 15 συνολικά άτομα που είχαν πλέον στενή επαφή με τους εν λόγω ιατρούς, παρά το γεγονός ότι ήταν ασυμπτωματικοί και τα δείγματα τους ήταν αρνητικά.

Η περίοδος καραντίνας έχει λήξει για τα τέσσερα από τα παραπάνω άτομα και τα δείγματα τους εξακολουθούν να είναι αρνητικά.

Τέλος, το νοσοκομείο μας επιφυλάσσεται να ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά του για την προαναφερόμενη ψευδή καταμήνυση, διότι η αρμοδιότητα του για την προάσπιση της δημόσιας υγείας είναι αντίθετη με τα καταγγελλόμενα και γι’ αυτό το λόγο τα καταγγελλόμενα είναι αυταπόδεικτα ψευδή».