Δύο νέοι βιοδείκτες προειδοποιούν για στεφανιαία νόσο
Θέλοντας να διερευνήσουν την σχέση της αντίστασης στην ινσουλίνη με τις καρδιακές παθήσεις σε πειραματόζωα χοίρους –τα συγκεκριμένα ζώα έχουν καρδιά και μεταβολισμό παρόμοιο με των ανθρώπων– οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα υψηλά επίπεδα οξειδωμένης LDL χοληστερόλης και γλυκοζυλιωμένων πρωτεϊνών (φρουκτοζαμίνη, αιμογλοβίνη) μπορούν να λειτουργήσουν δυνητικά ως βιοδείκτες, προειδοποιώντας για την ανάπτυξη σοβαρής στεφανιαίας νόσου, ειδικά σε γυναίκες. «Σε περίπτωση που οι συσχετισμοί αυτοί ισχύουν και για ανθρώπους που παρουσιάζουν αντίσταση στην ινσουλίνη, θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το αντιμετωπίσουμε» λέει χαρακτηριστικά στην επιθεώρηση PLOS ONE ο Timothy Nichols, καθηγητής Ιατρικής και Παθολογίας της Chapel Hill School of Medicine του Πανεπιστημίου.
Η ανακάλυψη αυτή έγινε λίγο-πολύ… τυχαία, καθώς ο αρχικός σκοπός ήταν η δημιουργία ενός ζωικού μοντέλου που θα προσομοίαζε τα ανθρώπινα καρδιακά νοσήματα. Ταΐζοντας τα ζώα για έναν χρόνο με τροφές πλούσιες σε λιπαρά και αλάτι, όλα ανέπτυξαν στεφανιαία νόσο και αθηροσκλήρωση αορτής αλλά μόνο τα μισά εκδήλωσαν την πιο σοβαρή μορφή της νόσου, χωρίς μάλιστα να φαίνεται να υπάρχει σχέση με την αντίσταση στην ινσουλίνη.
Παλαιότερες έρευνες όμως είχαν επισημάνει την σύνδεση αθηροσκλήρωσης και γλυκοζυλιωμένων πρωτεϊνών –πρωτεϊνών που συνδέεται με τα σάκχαρα στο αίμα. Με έκπληξη δε οι ερευνητές διεπίστωσαν ότι τα ζώα που εκδήλωσαν την πιο σοβαρή μορφή νόσου ήταν θηλυκά, όπως επεσήμαινε (και πάλι) μια παλαιότερη μελέτη Φινλανδών επιστημόνων, σύμφωνα με την οποία τα υψηλά επίπεδα γλυκοζυλιωμένων πρωτεϊνών συνδέονταν με καρδιοπάθειες σε προχωρημένο στάδιο και αυξημένα ποσοστά θανάτου σε γυναίκες αλλά όχι σε άνδρες.