Δημοτικά Ιατρεία της Αθήνας: Ενισχύονται με προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών

  • Γιάννα Σουλάκη
Δημοτικά Ιατρεία
Ενίσχυση των Δημοτικών Ιατρείων με ανθρώπινο δυναμικό ανακοίνωσε ο Δήμος της Αθήνας, μετά από συνάντηση του Δημάρχου Κώστα Μπακοκογιάννη με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ)

Στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, η οποία πάσχει από σοβαρές ελλείψεις και κυρίως σε προσωπικό. ‘Ετσι, παράλληλα με τη σύναψη συμβάσεων με 800 ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, τις οποίες έχει εξαγγείλει το Υπουργείο Υγείας, στη «μάχη της ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας» ρίχνεται τώρα και ο Δήμος της Αθήνας.

‘Οπως δήλωσε σχετικά ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης: «Η παροχή πρωτοβάθμιας υγείας για τις Αθηναίες και τους Αθηναίους αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση μιας δημοτικής αρχής»

Κώστας Μπακογιάννης: Συνάντηση με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ)

Κατά τη συνάντηση, ο Δήμαρχος της Αθήνας, Κώστας Μπακογιάννης με τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο – υπεύθυνο για τη διεύθυνση Υγείας Μανόλη Καλαμπόκα, διαβεβαίωσαν τον πρόεδρο του ΠΙΣ, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο αλλά και τον γεν. γραμμ. Γιώργο Ελευθερίου, ότι στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η λειτουργία των δημοτικών ιατρείων και η προσφορά τους στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας «να αποτελέσουν πρότυπο«.

Έτσι, ο Δήμος Αθηναίων ξεκίνησε ήδη τον επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων, αλλά και την ενίσχυση των έξι συνολικά Δημοτικών Ιατρείων σε ανθρώπινο δυναμικό. Συγκεκριμένα έχει προχωρήσει, ήδη, στην προκήρυξη θέσεων γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων και παραϊατρικού προσωπικού, που όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «θα συμβάλουν αποφασιστικά στην καλύτερη λειτουργία των Δημοτικών Ιατρείων και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των κατοίκων της Αθήνας σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, τόνισε χαρακτηριστικά μετά τη συνάντηση:

«Η παροχή πρωτοβάθμιας υγείας για τις Αθηναίες και τους Αθηναίους αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση μιας δημοτικής αρχής που έχει αποφασίσει να βρίσκεται στο επίκεντρο της ο άνθρωπος. Το αποδείξαμε φροντίζοντας στην προκήρυξη θέσεων που έγινε ήδη με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να περιληφθούν κατά κύριο λόγο ιατροί και παραϊατρικό προσωπικό για τα δημοτικά μας ιατρεία. Η συνάντηση με τον πρόεδρο και τον γραμματέα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου είναι μόνο η αρχή μιας συνεργασίας που είμαι βέβαιος πως θα κάνει την προσπάθεια μας ακόμα πιο αποτελεσματική προς όφελος των δημοτών μας»

Να σημειωθεί ότι σε προεκλογική του επίσκεψη του στο Δημοτικό Ιατρείο Ν. Κόσμου και το Πολυδύναμο Ιατρείο Κυψέλης, ο Κώστας Μπακογιάννης είχε προαναγγείλει στο πλαίσιο της ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού τους, τη δημιουργία τριών νέων κινητών μονάδων υγείας, διεύρυνση του ωραρίου των έξι Δημοτικών Ιατρείων, δημιουργία δύο νέων, εμπλουτισμό των υπηρεσιών τους και διασύνδεση τους με τις μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας και το νοσοκομείο «Ελπίς».

Έξι Δημοτικά Ιατρεία στην υπηρεσία των Αθηναίων

Τα Δημοτικά Ιατρεία που διαθέτει συνολικά ο Δήμος Αθηναίων και αναμένεται να ενισχυθούν με προσωπικό, είναι συνολικά έξι και είναι διαμοιρασμένα σε 5 Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Αθηναίων,  με το σκεπτικό, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας να παρέχεται προς όλους τους πολίτες όσο το δυνατόν πλησιέστερα στο χώρο, τον οποίο αυτοί ζουν και εργάζονται.

Εάν στελεχωθούν με το κατάλληλο προσωπικό και λειτουργήσουν με επάρκεια, τα Ιατρεία αυτά μπορεί να αποτελέσουν έναν άρτιο φορέα προαγωγής της Υγείας, παρέχοντας σε όλους τους πολίτες (περιλαμβανομένων των ατόμων που είναι άτομα ανασφάλιστα) μια δέσμη βασικών υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης που περιλαμβάνει:

  • Υπηρεσίες Υγείας που δεν απαιτούν εισαγωγή στο νοσοκομείο
  • Υλοποίηση μέτρων για την πρόληψη των νοσημάτων και την προαγωγή της υγείας
  • Προληπτική Οδοντιατρική και Φροντίδα
  • Μετανοσοκομειακή Φροντίδα και Αποκατάσταση
  • Παρακολούθηση Χρονίων Πασχόντων
  • Δυνατότητα Συνταγογράφησης υπό προϋποθέσεις
  • Χορήγηση του ατομικού δελτίου υγείας των μαθητών από τα Δημοτικά Ιατρεία.
  • Χορήγηση ιατρικών πιστοποιητικών υπό προϋποθέσεις

Στα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Δημοτικών Ιατρείων, παρέχονται δωρεάν στους ανασφάλιστους δημότες εργαστηριακές εξετάσεις, όπως:

Γενική αίματος, Γενική ούρων, Ταχύτητα Καθίζησης Ερυθρών (ΤΚΕ), Χοληστερίνη, Τριγλυκερίδια, Ουρία, Ουρικό Οξύ, Σάκχαρο. Επίσης, γίνεται δωρεάν λήψη τεστ pap.

Που βρίσκονται τα Δημοτικά Ιατρεία

  • 1ο Δημοτικό Ιατρείο – Καλφοπούλειο Υγειονομικό Κέντρο

Ωράριο εργασίας 08:00 έως 18:00

Διεύθυνση: Σόλωνος 78, Αθήνα

Τηλέφωνο: 210 3626587

  • 2ο Δημοτικό Ιατρείο – Νέος Κόσμος

Ωράριο εργασίας 08:00 έως 18:00

Διεύθυνση: Φανοσθένους και Φρειδερίκου Σμιθ

Τηλέφωνο: 210 9239865

  • 3ο Δημοτικό Ιατρείο – Πετράλωνα

Ωράριο εργασίας 08:00 έως 18:00

Διεύθυνση: Θεσσαλονίκης & Ηρακλειδών

Τηλέφωνο: 210 3427515

  • 4ο Δημοτικό Ιατρείο – Κολωνός

Ωράριο εργασίας 08:00 έως 18:00

Διεύθυνση: Προποντίδος & Αγίας Σοφίας 110

Τηλέφωνο: 210 5121921

  • 5ο  Πολυδύναμο Δημοτικό Ιατρείο Πατησίων – Άνω Πατήσια

Ωράριο εργασίας 08:00 έως 20:00

Διεύθυνση: Σαρανταπόρου 4, Τ.Κ.: 111 44

Τηλέφωνο: 210 2015511

  • 6ο Πολυδύναμο Δημοτικό Ιατρείο Κυψέλης – Κυψέλη

Ωράριο εργασίας 08:00 έως 16:00

Διεύθυνση: Χανίων 4β, Κυψέλη

Τηλέφωνο: 210 8836200

Για περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ