Δημήτρης Βαρνάβας: ΥΥΚΑ και διοικήσεις νοσοκομείων να είναι αμείλικτες σε όσους παίρνουν «φακελάκι»

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Το "απόστημα" του χρηματισμού γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία προσπαθεί να σπάσει η ΟΕΝΓΕ τα τελευταία χρόνια, αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που χρονίζει και έχει βαθιές ρίζες. Με αφορμή τις νέες συλλήψεις μαιευτήρων, ο γενικός γραμματέας του ΠΙΣ και τ. πρόεδρος της ΟΕΓΕ, Δημήτρης Βαρνάβας στέλνει αυστηρό μήνυμα κάθαρσης προς κάθε κατεύθυνση...

Διαβάστε παρακάτω το μήνυμα του κ. Βαρνάβα:

Ήδη από το 2010 το νοσοκομειακό κίνημα είχε σπάσει τη σιωπή του, ανοίγοντας μέτωπο με τον  χρηματισμό των γιατρών, τον οποίο χαρακτήρισε ως «κοινωνικό έγκλημα». Εκτός από τις αφίσες που τύπωσε τότε η ΟΕΝΓΕ, προτάθηκε -και έγινε δεκτή- η δήλωση πόθεν έσχες για τους Διευθυντές ΕΣΥ, ώστε να μην υπάρχει καμία απολύτως σκιά, η οποία θα πέφτει πάνω στους έντιμους γιατρούς που ζουν από το μισθό και τις εφημερίες τους.

Η σύλληψη των δύο γυναικολόγων στο «Ελενα Βενιζέλου» και το «Αλεξάνδρα» αποτελεί απόδειξη πως η εξάλειψη του χρηματισμού είναι δύσκολη υπόθεση, ιδιαίτερα σε ειδικότητες που διαχειρίζονται περιστατικά την ώρα της ανάγκης. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου, η ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας πρέπει να είναι αμείλικτοι απέναντι στους δύο επίορκους γιατρούς.

Η λίστα χειρουργείου υπήρξε ανμφισβήτητα σωστό μέτρο για την περιστολή του χρηματισμού, ανεξάρτητα από τις πρακτικές δυσκολίες ή τη δυνατότητα ορισμένων να την παρακάμπτουν, βαφτίζοντας τα τακτικά περιστατικά ως έκτακτα. Η τήρησή της δεν επαφίεται μόνο στις διοικητικές υπηρεσίες των Νοσοκομείων, αλλά και στους έντιμους γιατρούς, οι οποίοι δεν πρέπει να επιτρέψουν ένα μέτρο διαφάνειας να φαλκιδεύεται με ανέντιμες μεθοδεύσεις.

Ταυτόχρονα είναι επιβεβλημένη μια νέα καμπάνια από την ΟΕΝΓΕ, ενημερώνοντας τους πολίτες πως το νοσοκομειακό κίνημα θα είναι δίπλα τους σε κάθε καταγγελία χρηματισμού, διασφαλίζοντας πως όσοι καταγγέλλουν δεν πρόκειται να γίνουν αποδέκτες τιμωρητικών διαθέσεων, αλλά το πρόβλημά τους θα λυθεί από γιατρούς που δεν λερώνουν τα χέρια τους με προϊόντα εκβιασμού.

Δημήτρης Βαρνάβας

Γεν. Γραμματέας ΠΙΣ

αφίσα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν