Δημήτρης Βαρνάβας: Να συμμορφωθεί άμεσα η χώρα ως προς το ωράριο εργασίας των γιατρών

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Με ανάρτηση του στο ygeianet ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Δημήτρης Βαρνάβας, υπενθυμίζει ότι από το 2005 μέχρι το 2008 υπήρξαν κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών, που διεκδικούσαν την εφαρμογή των Ευρωπαϊκών Οδηγιών για τον μέγιστο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας, το 48ωρο.

«Εντέλει, το υπουργείο Υγείας αναγκάστηκε να καθίσει από κοινού με την ΟΕΝΓΕ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και την 1η Δεκεμβρίου 2008 υπογράφτηκε μεταξύ των δύο πλευρών η κλαδική συμφωνία, η οποία λίγο αργότερα κυρώθηκε με το νόμο 3754/2009», αναφέρει ο κ. Βαρνάβας και συνεχίζει:

«Σύντομα συγκροτήθηκε η κοινή Επιτροπή υπουργείου Υγείας- ΟΕΝΓΕ και ξεκίνησαν οι πρώτες προσλήψεις μόνιμων γιατρών στο ΕΣΥ, οι οποίες δυστυχώς διακόπηκαν μόλις η χώρα μπήκε σε καθεστώς επιτήρησης. Η ΟΕΝΓΕ δεν εγκατέλειψε τις προσπάθειες και προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από κοινού με 10 Ενώσεις Γιατρών».

Η απόφαση που εκδόθηκε στις 23 Δεκεμβρίου αποτελεί επιβεβαίωση πως χαμένος είναι μόνον ο αγώνας που δε δόθηκε. Είναι ενθαρρυντικό πως η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αντιλαμβάνεται την αξιοποίηση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ως εργαλείο ενίσχυσης του ΕΣΥ με προσωπικό, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ενισχύει νομικά, ηθικά και πολιτικά αυτό το πολιτικό σχέδιο».

«Επειδή η επιβολή προστίμου της τάξης των 150 εκατ. ευρώ θ΄ αποτελέσει τραγική και ολέθρια εξέλιξη, για τούτο και είναι επιβεβλημένη η έναρξη άμεσης διαπραγμάτευσης μεταξύ υπουργείου Υγείας – ΟΕΝΓΕ|, καταλήγει ο κ. Βαρνάβας.

 
Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia-politiki/item/338493-varnavas-na-ksekinisoun-epitelous-oi-diapragmateyseis-gia-to-orario-ton-giatron-tou-esy#ixzz3vkGRKhTM