Δημήτρης Βαρνάβας: «Αδόκιμο» να επιχειρούν πολιτικοί να εφαρμόσουν αυτοσχέδια μοντέλα

  • Iatropedia
Απορία προκαλεί στον πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ, Δημήτρη Βαρνάβα, η άποψη που εξέφρασε χθες ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ότι με "αυτοσχέδια μοντέλα" μπορούν να αναγκαστούν οι πολίτες να κάνουν τις προληπτικές εξετάσεις για τα συχνά είδη καρκίνου.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Δριμεία κριτική έκανε σήμερα ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ στην άποψη που εξέφρασε χθες ο υπουργός Υγείας ότι πιθανός τρόπος για να πειστούν να κάνουν πρόληψη οι Έλληνες, είναι να αναγκάζονται όσοι ασθενούν από καρκίνο λόγω αμέλειας, να πληρώνουν το 50% του κόστους της θεραπείας τους.

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση του προέδρου της ΟΕΝΓΕ:

Υπάρχουν δεκάδες προβλήματα στη δημόσια υγεία που προκαλούνται από το σύγχρονο τρόπο ζωής και τα οποία οι πολιτικές υγείας μπορούν να αντιμετωπίσουν εφαρμόζοντας κυρίως πρακτικές πρόληψης. Ως τέτοιες πρακτικές εννοούμε την ενημέρωση, την πειθώ και τη δυνατότητα των πολιτών να κάνουν χρήση των εξελίξεων που έχει πετύχει η επιστήμη τα τελευταία χρόνια.

Η παχυσαρκία, το κάπνισμα, ο καρκίνος και η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών είναι τα γνωστότερα από τα προβλήματα δημόσιας υγείας, για τα οποία οι ανεπτυγμένες κοινωνίες καταβάλουν σήμερα πολύ μεγάλο τίμημα. Οι εξαναγκασμοί, άμεσοι ή έμμεσοι, έχει αποδειχτεί πως μπορούν να επιφέρουν μόνο βραχυπρόσθεσμα οφέλη, διαχρονικά όμως αποτυγχάνουν και μάλιστα προκαλούν πολλές φορές τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Τούτων δοθέντων προκαλεί απορία η απόφαση του υπουργού Υγείας κ. Κουρουμπλή να παρουσιάσει δημοσίως ένα τιμωρητικό μοντέλο πρόληψης του καρκίνου, λες και δε συνιστά από μόνη της βαριά τιμωρία η εκδήλωση της ίδιας της νόσου, την οποία οι άνθρωποι αποφεύγουν ακόμη και να ονοματίσουν.

Είναι αδόκιμο, όταν η ιατρική επιστήμη έχει συσσωρεύσει τεράστια εμπειρία και γνώση, να επιχειρούν οι πολιτικοί να εφαρμόσουν δικά τους αυτοσχέδια μοντέλα, τα οποία ιστορικά έχουν αποδειχτεί αδιέξοδα και κοστοβόρα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΕΝΓΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν