Δημήτρης Κοντός: Έφυγε στηλιτεύοντας παθογένειες και παρανομίες

  • Iatropedia
Έλεγχοι για καταγγελίες καταχρηστικών χρεώσεων σε ασφαλισμένους κατά την νοσηλεία τους σε ιδιωτικές κλινικές συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ, με χρήση ΚΕΝ ή ημερήσιου νοσηλείου καθώς και νοσηλείες σε ΜΕΘ, έδειξαν παραπάνω χρεώσεις ύψους 57.175 ευρώ... Κι αυτό ήταν ένα μόνο από τα παραδείγματα που έδωσε ο απερχόμενος διοικητής του ΕΟΠΥΥ, Δημήτρης Κοντός.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Τις παθογένεις, τις ιδιαιτερότητες αλλά και τις παρανομίες του συστήματος και των παρόχων του που κλήθηκε να αντιμετωπίσει κατά την θητεία του εξήγησε χθες μεταξύ άλλων ο απερχόμενος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Δημήτρης Κοντός. Όπως περιέγραψε, ο Οργανισμός καλείται να διαχειριστεί έναν τεράστιο όγκο νομικών υποθέσεων έχοντας στη διάθεση του μόλις 5 δικηγόρους στην Αθήνα και 1 στη Θεσσαλονίκη. 

Την ίδια ώρα, 12 δικηγόροι παραμένουν στο ΙΚΑ με μια σειρά δικαστικών αποφάσεων… «Από τους 60-70 δικηγόρους του ΙΚΑ μόλις ένας ήρθε στον ΕΟΠΥΥ, όταν το 40% της δουλειάς του Ιδρύματος έχει μεταφερθεί», τόνισε ο κ. Κοντός.

Ακόμα ένα πρόβλημα που δυσχαίρανε σημαντικά την δουλειά του στον Οργανισμό ήταν και η έλλειψη χώρου… Οι εικόνες με τα δωμάτια του ΕΟΠΥΥ Πειραιά που θυμίζουν αποθήκη, είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα που είδε το φως της δημοσιότητας. Την ίδια ώρα, όμως, το κτήριο της Ηπείρου, που ανήκει κατά 50% στον ΕΟΠΥΥ, παραμένει ανεκμετάλλευτο λόγω αντιρρήσεων από 15 υπαλλήλους του ΙΚΑ που εργάζονται σε αυτό!

«Οι εν λόγω υπάλληλοι δεν επιτρέπουν τη μετεγκατάσταση, επιστρατεύοντας μια σειρά συνδικαλιστικών μέτρων, την ώρα που οι υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ στην Αχαρνών είναι ο ένας πάνω στον άλλο», τόνισε ο κ. Κοντός που δεν δίστασε να κάνει λόγο για… συνδικαλιστικό σωβινισμό.

Αποτελέσματα ελέγχων σε παρόχους

Σε ένα άλλο παράδειγμα που ανέφερε ο κ. Κοντός, υπολογίστηκαν ποσά καταχρηστικών χρεώσεων στον ΕΟΠΥΥ από νοσηλείες ασφαλισμένων σε ιδιωτικές κλινικές, ύψους 129.244,14 ευρώ.

Επίσης, διερευνήθηκαν 36 περιπτώσεις παρόχων υγείας, συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ (ιατρών, φυσιάτρων, φυσικοθεραπευτών κ.ά.) και επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις σε παραβάσεις όλων των παραπάνω που αποδείχτηκαν.

Σε γενικές γραμμές πάντως, οι υπηρεσίες του Οργανισμού επέβαλαν κατά το πρώτο 6μηνο φέτος σε 54 παρόχους του Οργανισμού χρηματικά πρόστιμα 450.670 ευρώ και σε 15 παρόχους η ποινή του προσωρινού αποκλεισμού. Το 2014, είχαν επιβληθεί χρηματικά πρόστιμα σε 115 παρόχους, συνολικού ύψους 1.199.576 ευρώ.

Ο κ. Κοντός επεσήμανε εξάλλου ότι το 2015, υπάρχει επιδείνωση στην κατάθεση των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του Σεπτεμβρίου, δεν ήρθαν εισφορές ύψους 951 εκατ. ευρώ, δηλαδή υστέρηση 100 με 150 εκατ. ευρώ τον μήνα.