Δημιούργησαν για πρώτη φορά ήπαρ από βλαστικά κύτταρα

  • Iatropedia
Είναι ένα επίτευγμα που δίνει ελπίδα σε πολλούς ανθρώπους. Επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά με τη βοήθεια βλαστικών κυττάρων από δέρμα και από αίμα, να δημιουργήσουν ένα μικρό ανθρώπινο ήπαρ. Αυτό ανοίγει νέους δρόμους στον τομέα της αναγεννητικής ιατρικής, ενώ αναπτερώνει τις ελπίδες σε όσους ανθρώπους χρειάζονται μεταμόσχευση, ειδικά τώρα που υπάρχει έλλειψη σε δωρητές. Διαβάστε τι έκαναν ακριβώς οι επιστήμονες...

Η επιστημονική ομάδα του καθηγητή Τακαμόρι Τακέμπε της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Γιοκοχάμα, ανακοίνωσε ότι κατάφερε να αναπτύξει μέσα σε ένα ζωντανό ποντίκι, έναν ιστό που μοιάζει σε όλα με το ανθρώπινο ήπαρ. Η έρευνα τους δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature και ήταν η εξής:

Οι επιστήμονες πήραν πολυδύναμα βλαστοκύτταρα από το αίμα και το δέρμα, τα οποία “επαναπρογραμμάτισαν” και τα μεταμόσχευσαν μέσα στον οργανισμό του πειραματόζωου. Σταδιακά τα κύτταρα αυτά δημιούργησαν ή καλύτερα, μεταμορφώθηκαν σε ένα μικρό, αλλά πλήρως λειτουργικό ανθρώπινο ήπαρ. Το σημαντικό είναι ότι το ήπαρ αυτό έχει όλα τα αιμοφόρα του αγγεία.

“Η τεχνική πρέπει πλέον να δοκιμαστεί και σε ανθρώπους. Πιστεύουμε ότι στο μέλλον η μεταμόσχευση κατά χιλιάδες τέτοιων κυττάρων σε ανθρώπους θα θεραπεύει τις χρόνιες ασθένειες του ήπατος. Τα νέα κύτταρα θα ενσωματώνονται στο κατεστραμμένο όργανο και θα αποκαθιστούν τη λειτουργία του, χωρίς να χρειάζεται να γίνεται μεταμόσχευση νέου οργάνου.” τόνισε ο επικεφαλής Ιάπωνας επιστήμονας.

Ο χρονικός ορίζοντας που έχει θέσει, μέχρι να γίνει αυτό εφικτό και για τους ανθρώπους, είναι τα 10 χρόνια και αφού όλοι βεβαιωθούν ότι δεν θα υπάρχει κάποια επίπτωση για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ο Τακανόρι Τακέμπε δήλωσε επίσης ότι μετά το ήπαρ σειρά έχει το πάγκρεας και τα πνευμόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νίκησαν το AIDS με μεταμόσχευση μυελού οστών. Συγκρατημένη αισιοδοξία

Δείτε πως αφαιρείται ένα τατουάζ με λέιζερ. ΒΙΝΤΕΟ

Δόντια: Όψεις ρητίνης ή πορσελάνης; το μεγάλο δίλημμα

Το καλύτερο βίντεο για να σας φύγει η κατάθλιψη

Πως θεραπεύεται η πρόωρη εκσπερμάτιση;

Γνωρίζετε ότι ο δονητής ήταν ένα… ιατρικό εργαλείο; ΦΩΤΟ