Δικαιωμένοι νιώθουν οι φαρμακοποιοί από την αναφορά του πρωθυπουργού στις εκθέσεις του ΟΟΣΑ

  • Iatropedia
"Φωτιές" άναψε η χθεσινή αναφορά του πρωθυπουργού στις εκθέσεις του ΟΟΣΑ τις οποίες χαρακτήρισε "εφεύρημα της ίδιας της ελληνικής κυβέρνησης"... Καθώς ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κ. Λουράντος, είχε καταγγείλει μόλις την περασμένη εβδομάδα ότι πηγές από την Ευρώπη διέψευσαν ότι ο κ. Κωστής Χατζηδάκης είχε προτάσεις του ΟΟΣΑ για την λειτουργία των φαρμακείων, οι φαρμακοποιοί από χθες το βράδυ "ξεσπαθώνουν"... Από την πλευρά του ο κ. Χατζηδάκης περνά στην αντεπίθεση ζητώντας να διαβάσουν την ανηρτημένη στην επίσημη ιστοσελίδα του ΟΟΣΑ έκθεση.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Ο κ. Λουράντος ανέφερε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη που παραχώρησε στους υγειονομικούς συντάκτες την περασμένη εβδομάδα ότι όταν συνάδελφός του απέστειλε επιστολή στον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή για τις οδηγίες από έκθεση του ΟΟΣΑ που έπληττε τους φαρμακοποιούς, πήρε την απάντηση ότι επρόκειτο για κείμενο της ελληνικής κυβέρνησης και όχι του ΟΟΣΑ…!

Τώρα οι φαρμακοποιοί μιλούν για «συμφέροντα» που επιθυμούσε να στηρίξει ο κ. Χατζηδάκης με την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς στα φαρμακεία (ξένες αλυσίδες δηλαδή), χαρακτηρίζοντας ως «χαώδες» το περιβάλλον που δημιουργήθηκε στον κλάδο τους από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ο κ. Χατζηδάκης από την πλευρά του υπερασπίζεται την πολιτική του αναφέροντας σήμερα σχετικά με τα όσα ανέφερε ο κ. Τσίπρας ότι « κ. Τσίπρας πέφτει στο επίπεδο περιθωριακών μπλογκ, για την έκθεση του ΟΟΣΑ. Η έκθεση του ΟΟΣΑ που ο κ. Τσίπρας τη χρέωσε στην προηγούμενη κυβέρνηση είναι επίσημη έκθεση του Οργανισμού, ανηρτημένη στην ιστοσελίδα του ΟΟΣΑ, την οποία ο κ. Γκουρία παρουσίασε και χαιρέτησε το Νοέμβριο του 2011 στην Αθήνα».

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση του ΠΦΣ:

Επιβεβαιώνονται με τον πιο επίσημο και αξιόπιστο τρόπο οι καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας από την πρώτη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε η Έκθεση του ΟΟΣΑ, ότι το περίφημο κείμενο ή αλλιώς «toolkit» ήταν κατασκεύασμα της προηγούμενης Κυβέρνησης.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Βουλή στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση ανέφερε πως από την συνάντηση του στο Παρίσι με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ κ. Γκουρία, διαπιστώθηκε ότι «αυτή η περιβόητη εργαλειοθήκη δεν είχε καμιά σχέση με τον ΟΟΣΑ αλλά ήταν εφεύρημα της ίδιας της ελληνικής κυβέρνησης που έβαλε υποκλέπτοντας τη σφραγίδα του ΟΟΣΑ για να περάσει ρυθμίσεις που ευνοούσαν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα στον τόπο μας. Ήταν η εργαλειοθήκη του κ. Χατζηδάκη και όχι η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.»

Υπενθυμίζουμε ότι στην συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε ο ΠΦΣ στις 12 Μαρτίου του 2015, ο πρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Λουράντος αποκάλυψε έγγραφο του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή ο οποίος απαντώντας σε σχετικό ερώτημα Έλληνα Φαρμακοποιού, ανέφερε πως με πρωτοβουλία των ελληνικών αρχών υιοθετήθηκαν και εφαρμόσθηκαν οι προτάσεις του ΟΟΣΑ.

Διαψεύδεται έτσι τόσο ο τέως υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης που μιλούσε για απελευθέρωση των αγορών όσο και ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης ο οποίος στήριζε χωρίς κανέναν ενδοιασμό οποιαδήποτε «μεταρρυθμιστική» πρόταση.

Ο Φαρμακευτικός κλάδος εξακολουθεί να εργάζεται και να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε ένα χαώδες περιβάλλον που δημιούργησαν οι επιλογές συγκριμένων υπουργών, αλλά παράλληλα αναμένει την άρση των αδικιών που εφαρμόστηκαν με βάση τις μνημονιακές επιλογές της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ για την πληρωμή των εφημεριών στους γιατρούς ΕΣΥ, ΠΕΔΥ, ΕΚΑΒ