Δικαστική δικαίωση των γιατρών της 1ης ΥΠΕ, για την αυθαίρετη μεταβολή τους σε «οικογενειακούς γιατρούς»

  • Γιάννα Σουλάκη
προσωπικό γιατρό
Δικαστική δικαίωση από το Μονομελές Πρωτοδικείο, για τους γιατρούς της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, οι οποίοι προσέφυγαν κατά της απόφασης του Υπουργείου Υγείας να τους μετακινήσει παρά τη θέλησή τους από τα Κέντρα Υγείας, στις ΤΟΜΥ.

Η αγωγή ασφαλιστικών μέτρων που είχαν υποβάλλει οι γιατροί έγινε δεκτή από το δικαστήριο με την υπ’αριθμ. 1845/29-3-2019 απόφαση, καθώς αναγνώρισε ότι οι γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδιάτροι που προσέφυγαν, δεν μπορούν να εξαναγκαστούν από το Υπουργείο σε μετακινήσεις από τα Κέντρα Υγείας για να στελεχώσουν «με το ζόρι» τις ΤοΜΥ.

Ο Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Αττικής (ΣΕΥΠ-ΠΦΥ ΑΤΤΙΚΗΣ), δήλωσε ότι με «αυθαιρεσίες δεν μπορούν να γίνουν μεταρρυθμίσεις», ενώ και η ΝΔ, μέσω των Τομεαρχων Υγείας κ.κ. Βασίλη Οικονόμου και Ιάσωνα Φωτήλα, δήλωσαν τα εξής:

«Πρόσφατα το Μονομελές Πρωτοδικείο (απόφαση 1845/29.03.2019) έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ιατρών της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), οι οποίοι εξαναγκάζονταν με εντολή της διοίκησης της μονάδας τους να μετατραπούν χωρίς τη θέλησή τους σε οικογενειακούς ιατρούς. Πρόκειται για μία απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο του 2018 υπό την πίεση να λειτουργήσει το δικό της νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Προέβη σε αυτήν την κίνηση απελπισίαςεπειδή από τη μια δεν μπορούσε να στελεχώσει με ιατρούς τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) και από την άλλη δεν υπέγραφαν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ οι ιατροί.
Είναι προφανές ότι το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας πνέει τα λοίσθια. Με μπαλώματα και αυταρχικής λογικής αποφάσεις δεν μπορεί να χαραχθεί σοβαρή πολιτική υγείας. Επείγει η πολιτική αλλαγή στη χώρα ώστε μία νέα κυβέρνηση να θέσει την πολιτική υγείας σε νέες βάσεις, με τη συνεργασία των ιατρών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν