Διημερίδα για τις εξελίξεις στην Ογκολογία με διεθνή συμμετοχή

  • Ρούλα Τσουλέα
MDcON 2019
Η ολιστική φροντίδα των ασθενών με καρκίνο, με βάση τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της ζωής τους, θα βρεθεί στο επίκεντρο διημερίδας για τις εξελίξεις στην Ογκολογία που αρχίζει αύριο στην Αθήνα.

Η διημερίδα τιτλοφορείται Multidisciplinary Care Discussions in Oncology (MDcON 2019) και διεξάγεται για έβδομη συνεχή χρονιά. Θα διαρκέσει έως και το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019 και θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Hilton.

Στη διάρκειά της θα παρουσιαστούν:

  • Οι νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπιση των συχνότερων μορφών καρκίνου
  • Η ανάλυση του γονιδιώματος των όγκων για την επιλογή της κατάλληλης στοχευμένης θεραπείας
  • Η εξατομικευμένη, προσωποποιημένη και ολιστική αντιμετώπιση των ασθενών

Επιπλέον, διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες θα συζητήσουν μεταξύ άλλων τη δυνατότητα χρήσης των πιο εξελιγμένων θεραπειών, όπως η ανοσοθεραπεία, για την αντιμετώπιση και άλλων μορφών καρκίνου πέραν εκείνων για τις οποίες είναι ήδη εγκεκριμένη. Θα παρουσιάσουν επίσης καινοτόμες χειρουργικές στρατηγικές και ακτινοθεραπευτικές μεθόδους, που μπορεί ακόμα και να αλλάξουν τη βιολογία ορισμένων μορφών καρκίνου.

Ξεχωριστή στιγμή της διημερίδας θα είναι η συζήτηση για τους καρκίνους κεφαλής & τραχήλου και τον καρκίνο του πνεύμονα, την οποία θα συντονίσει ο διακεκριμένος Καθηγητής Ιατρικής και Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας Dr Everett Vokes, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σικάγο, παγκοσμίου φήμης ειδικός στην αντιμετώπιση αυτών των μορφών καρκίνου.

Αλλάζει ο τρόπος σκέψης έναντι του καρκίνου

Η προσέγγιση των παρουσιάσεων στο MDcON 2019 θα γίνει με ξεχωριστό τρόπο, καθώς  η πρόοδος της Ογκολογίας είναι τα τελευταία χρόνια καταιγιστική, με αποτέλεσμα να αλλάζει εντελώς τον τρόπο σκέψης των ιατρών έναντι του καρκίνου.

«Τα τελευταία χρόνια οι εξελίξεις στη θεραπεία κατά του καρκίνου έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες μας», λέει ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της Διημερίδας Δρ. Ηλίας Αθανασιάδης, Παθολόγος – Ογκολόγος, Διευθυντής Ογκολογικής Κλινικής, Νοσοκομείο «ΜΗΤΕΡΑ», Επίκουρος Καθηγητής Ογκολογίας, Northwestern University, ΗΠΑ. «Βιώνουμε εντυπωσιακές αλλαγές στην κλινική πορεία νοσημάτων, όπου η ανοσοθεραπεία έχει αλλάξει ριζικά την κλινική τους πορεία. Ασθένειες, όπως το μελάνωμα και ο καρκίνος του πνεύμονα, είναι πλέον διαφορετικά νοσήματα και ο αλγόριθμος των θεραπευτικών επιλογών έχει αλλάξει ριζικά. Ζούμε από κοντά την πορεία ανθρώπων που στο ξεκίνημά τους είχαν περιορισμένες προοπτικές και οι νέες θεραπείες τους έδωσαν ελπίδα και άνοιξαν τον ορίζοντα της ζωής τους».

Αυτό που χαρακτηρίζει την Ογκολογία σήμερα είναι ότι «έχει αλλάξει ο τρόπος που σκεπτόμαστε», συνεχίζει ο Δρ. Αθανασιάδης. «Διαφορετική ανάγνωση, διαφορετική ανάλυση, διαφορετική θεραπευτική προσέγγιση και στρατηγική. Αυτός είναι και ο τίτλος του 7ου συνεδρίου μας: “Σκεπτόμενοι διαφορετικά”, “Thinking differently”. Σκεφτόμαστε πλέον με τρόπους που δεν θα ήταν αναγνωρίσιμοι στα χρόνια της ογκολογικής μας εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο αυτό καθιστούμε τον Άνθρωπο κεντρικό ρυθμιστή των αποφάσεων και προσφέρουμε ογκολογική φροντίδα προσαρμοσμένη στις ανάγκες του και τις προτεραιότητες της ζωής του».

Τελετή έναρξης ανοικτή για το κοινό

Η 7η Διημερίδα Multidisciplinary Care Discussions in Oncology διοργανώνεται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία για την αποκατάσταση του μαστού «Λωτός», σε συνεργασία με την Ογκολογική Κλινική του Νοσοκομείου «ΜΗΤΕΡΑ». Η τελετή ενάρξεως της διημερίδας (Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019, ώρα 20:00) είναι ανοικτή για το κοινό και αναμένεται να αναδείξει τα θέματα βιοηθικής στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης και το πώς οι γιατροί σκέπτονται διαφορετικά με επίκεντρο τον Άνθρωπο.

Η εγγραφή στη Διημερίδα είναι δωρεάν και απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας καθώς και σε προπτυχιακούς – μεταπτυχιακούς φοιτητές. Μετά το πέρας της, το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019, θα δοθεί Πιστοποιητικό Παρακολούθησης σε όσους συνέδρους έχουν παρακολουθήσει τουλάχιστον το 60% των συνολικών ωρών του επιστημονικού προγράμματος. Βάσει της τελευταίας εγκυκλίου του ΕΟΦ, θα υπάρχει στην είσοδο της αίθουσας σύστημα καταμέτρησης του χρόνου παρακολούθησης.

Περισσότερες πληροφορίες, καθώς και το αναλυτικό πρόγραμμα της Διημερίδας, μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στην επίσημη ιστοσελίδα της.