Διφθερίτιδα: Ποιες ευρωπαϊκές χώρες αναφέρουν τα περισσότερα κρούσματα

  • Iatropedia newsroom
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ECDC, το υψηλότερο ποσοστό κρουσμάτων C. ulcerans ήταν μεταξύ ενηλίκων ηλικίας 65 ετών και άνω

Εξήντα ένα κρούσματα διφθερίτιδας αναφέρθηκαν το 2021 στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Από αυτά, εξήντα κρούσματα οφείλονταν στο τοξικογόνο Corynebacterium diphtheriae (n=29) ή στο C. ulcerans (n=31) και ένα κρούσμα σε άγνωστο παθογόνο.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ECDC, το υψηλότερο ποσοστό κρουσμάτων C. ulcerans ήταν μεταξύ ενηλίκων ηλικίας 65 ετών και άνω, ενώ τα κρούσματα C.diphtheriae ήταν πιο συχνά σε μικρότερες ηλικιακές ομάδες.

Από τα κρούσματα C. diphtheriae, το 31% αναφέρθηκαν ως εισαγόμενα.

Κρούσματα διφθερίτιδας από C. diphtheriae αναφέρθηκαν από επτά χώρες. Μεταξύ αυτών, η Γαλλία (n=9) και η Γερμανία (n=9) ανέφεραν τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, ακολουθούμενες από τη Σλοβακία (n=4).

Κρούσματα διφθερίτιδας από C. ulcerans αναφέρθηκαν από τέσσερις χώρες. Πάνω από το 80% αυτών των περιπτώσεων αναφέρθηκαν στη Γαλλία (n=13) και τη Γερμανία (n=13).

Μεταξύ 2017 και 2021, αναφέρθηκαν 280 περιπτώσεις διφθερίτιδας στην ΕΕ/ΕΟΧ (Πίνακας 1), εκ των οποίων οι 136 λόγω C.diphtheriae.

διφθερίτιδα κρούσματα

διφθερίτιδα κρούσματα (πίνακας)

Πρόληψη

Ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της διφθερίτιδας είναι η μόνη αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης της νόσου που προκαλείται από τοξίνες.

Η επίτευξη και η διατήρηση υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης στον πληθυσμό είναι κρίσιμης σημασίας ώστε να αποτραπεί η πιθανότητα η τοξικογόνος διφθερίτιδα να προκαλέσει σοβαρή ή θανατηφόρα ασθένεια, αναφέρει το ECDC.

Τι είναι η διφθερίτιδα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ

Ορισμός

Κλινικά Κριτήρια

Κάθε άτομο με κλινική εικόνα συμβατή με μια τουλάχιστον από τις ακόλουθες κλινικές μορφές:

Κλασσική Αναπνευστική μορφή:

Λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού με εικόνα λαρυγγίτιδας ή ρινοφαρυγγίτιδας ή αμυγδαλίτιδας ΚΑΙ παρουσία προσκολλημένης μεμβράνης ή ψευδομεμβράνης στους ιστούς

Ήπια Αναπνευστική μορφή:

Λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού με εικόνα λαρυγγίτιδας ή ρινοφαρυγγίτιδας ή αμυγδαλίτιδας ΧΩΡΙΣ παρουσία προσκολλημένης μεμβράνης ή ψευδομεμβράνης

Δερματική μορφή:

Παρουσία δερματικών βλαβών

Άλλες μορφές:

Αλλοιώσεις επιπεφυκότων ή βλεννογόνων

Εργαστηριακά Κριτήρια

  • Απομόνωση του τοξινογόνου Corynebacterium diphtheriae ή Corynebacterium ulcerans ή του Corynebacterium pseudotuberculosis από κλινικό δείγμα.

Επιδημιολογικά κριτήρια

Τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα:

  • Επιδημιολογική σύνδεση που υποδηλώνει μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.
  • Επιδημιολογική σύνδεση που υποδηλώνει μετάδοση από ζώο σε άνθρωπο

Κατάταξη κρούσματος

Α. Ενδεχόμενο κρούσμα:

Κάθε άτομο που πληροί τα κλινικά κριτήρια της κλασσικής αναπνευστικής μορφής διφθερίτιδας

Β. Πιθανό κρούσμα:

Κάθε άτομο που πληροί τα κλινικά κριτήρια διφθερίτιδας οποιασδήποτε μορφής και έχει επιδημιολογική σύνδεση με επιβεβαιωμένο κρούσμα ή σύνδεση που υποδηλώνει μετάδοση από ζώο σε άνθρωπο

Γ. Επιβεβαιωμένο κρούσμα:

Κάθε άτομο που πληροί τα εργαστηριακά κριτήρια και τα κλινικά κριτήρια μιας τουλάχιστον εκ των μορφών διφθερίτιδας.

Φωτογραφία: iStock