Διεθνές βραβείο νανοτεχνολογίας σε Έλληνα επιστήμονα

  • Iatropedia
Με το διεθνές βραβείο "Tsinghua University Press - Springer Nano Research Award" για τη σημαντική συμβολή του στις νανοεπιστήμες τιμήθηκε ο Ελληνοαμερικανός χημικός, Παύλος Αλιβιζάτος.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Ο κ. Αλιβιζάτος είναι καθηγητής χημείας – επιστήμης των υλικών και νανοτεχνολογίας – νανοεπιστήμης του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια και από το 2009 διευθυντής του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς Μπέρκλεϊ. Το 2014 έγινε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Όπως αναφέρουν τα πρακτορεία ειδήσεων, ο κ. Παύλος Αλιβιζάτος έχει χαρακτηριστεί ένας από τους «πατέρες της νανοτεχνολογίας», καθώς ήταν από τους πρώτους διεθνώς που έκανε επιστημονικές δημοσιεύσεις σε αυτό το πεδίο. Συγκαταλέγεται δε στους ελάχιστους που επέφεραν αλλαγές στο πεδίο της νανοεπιστήμης. Ο ίδιος δημιούργησε νανοκρυστάλλους ημιαγωγών σε σχήμα μικροσκοπικής ράβδου, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ηλεκτρονικές συσκευές. Συνέχισε δε και με άλλες τεχνολογικές καινοτομίες, όπως η δημιουργία μιας νέας γενιάς υβριδικών ηλιακών κυψελίδων, που άνοιξαν το δρόμο για νέου τύπου ηλιακά φωτοβολταϊκά πάνελ.

Ο κ. Αλιβιζάτος, γεννήθηκε στο Σικάγο το 1959 και σε ηλικία δέκα ετών μετακόμισε οικογενειακώς στην Αθήνα, όπου τελείωσε το γυμνάσιο και έμαθε καλά τα ελληνικά. Στη συνέχεια επέστρεψε στις ΗΠΑ όπου σπούδασε και έκανε την καριέρα του στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ (έγινε καθηγητής το 1995), ερευνώντας, μεταξύ άλλων, τις δομικές, θερμοδυναμικές, οπτικές, χημικές κ.ά. ιδιότητες των νανοκρυστάλλων και τη χρήση τους στην παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας από τον Ήλιο.

Ο κ. Αλιβιζάτος είναι, επίσης, μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, της Αμερικανικής Φυσικής Εταιρείας, της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, καθώς και άλλων επιστημονικών ενώσεων.

Σύμφωνα με έρευνα της Thomson Reuters, θεωρείται πέμπτος στη λίστα των 100 κορυφαίων χημικών διεθνώς κατά την τελευταία δεκαετία. Έχει πρόσφατα τιμηθεί με κορυφαία επιστημονικά βραβεία, όπως το «Βραβείο Linus Pauling» (2011) και το «Βραβείο Χημείας Wolf» (2012), ενώ είναι υπεύθυνος – μαζί με τον Τσαρλς Λίμπερ – του κορυφαίου περιοδικού νανοτεχνολογίας «Nano Letters» της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας.