Διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες και κλιμακωτές εκπτώσεις για να μειωθεί η δαπάνη στις εξετάσεις

  • Iatropedia
Από την αρχή της κρίσης στην χώρα μας και την είσοδο στα μνημόνια, στην Υγεία προσπαθούν να περιορίσουν δύο δαπάνες: Την φαρμακευτική και των διαγνωστικών εξετάσεων. Η μείωση της δαπάνης και των δύο αυτών τομέων απαίτησε δύο παρεμβάσεις, μία στην τιμή και μία στον όγκο. Κι όπως φαίνεται τώρα, όλα πια πρέπει να επικεντρωθούν στον όγκο, μειώνοντας φάρμακα και εξετάσεις στις απολύτως απαραίτητες. Παρότι οι Θεσμοί συνεχίζουν να ζητούν παρεμβάσεις και στις τιμές...

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Όπως εκτιμάται για το 2015, η δαπάνη των κλινικο-εργαστηριακών εξετάσεων στον ΕΟΠΥΥ θα ανέλθει σε 508 εκατ. ευρώ έναντι 602 εκατ. ευρώ που ήταν το προηγούμενο έτος. Αυτό κατέστη δυνατό με τα πλαφόν που επιβλήθηκαν και την ηλεκτρονική παρακολούθηση των παραπεμπτικών. Αλλά με την υλοποίηση της πρότασης για κλιμακωτό rebate όγκου, εκτιμάται ότι μπορεί να επέλθει νέα μείωση της τάξης των 110 εκατ. ευρώ. 

Όπως είπε χαρακτηριστικά κατά τον απολογισμό του έργου του ο απερχόμενος διοικητής του ΕΟΠΥΥ, Δημήτρης Κοντός, σχετικά με το rebate όγκου, δεν υπάρχουν αντιδράσεις ούτε από τους Θεσμούς κι έτσι μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς προβλήματα…

Αν υιοθετηθούν όλες οι προτάσεις του κ. Κοντού προς την ηγεσία του ΥΥΚΑ, αναμένεται η συγκεκριμένη δαπάνη φέτος να πέσει στα 390 εκατ. ευρώ. Οι ρποτάσεις αυτές περιλαμβάνουν: 

Ανακοστολόγηση διαγνωστικών εξετάσεων, σύστημα κλιμακωτών εκπτώσεων διαγνωστικών εξετάσεων, και σύστημα ενδείξεων διαγνωστικών εξετάσεων βάσει διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών.