Διευκρινίσεις για τα τιμολόγια που εκδίδουν οι γιατροί και ταλαιπωρίας συνέχεια…

  • Iatropedia
Μετά το θέμα που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με τον χρόνο έκδοσης των τιμολογίων των παρόχων υγείας προς τον ΕΟΠΥΥ, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών διευκρινίζει ότι σύμφωνα με τον ν.4308/2014 στο άρθρο 11 παρ.2α, προβλέπεται ότι το τιμολόγιο εκδίδεται μέχρι τη 15η ημέρα του επόμενου μήνα της ολοκλήρωσης της υπηρεσίας. Στο ίδιο άρθρο στην παρ.2ε προβλέπεται ότι όταν ο αγοραστής της υπηρεσίας είναι το Δημόσιο ή νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου το τιμολόγιο δύναται να εκδίδεται μέχρι το τέλος της ετήσιας περιόδου μέσα στην οποία πραγματοποιήθηκε η υπηρεσία ή οριστικοποιήθηκε η συναλλαγή από τον αγοραστή. Η έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, σύμφωνα με το άρθρο 44, είναι από 01/01/2015.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Ο ΙΣΑ από την πρώτη ημέρα δημοσίευσης του νόμου αυτού και πιστεύοντας ότι θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα με την άδικη και εξοντωτική φορολόγηση εισοδημάτων τα οποία δεν εισπράττονται ή εισπράττονται κουρεμένα και με τεράστια καθυστέρηση, άσκησε τεράστιες πιέσεις προς τον ΕΟΠΥΥ να μην ενεργοποιηθεί το συγκεκριμένο άρθρο.

Ταυτόχρονα ασκούνταν πιέσεις προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ώστε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για το συγκεκριμένο θέμα.

Από τον ΙΣΑ σχολιάζουν:

«Δυστυχώς, όμως οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις ήταν και παραμένουν ο μεγαλύτερος εχθρός του Ι.Σ.Α. στην προάσπιση των συμφερόντων και των δίκαιων αιτημάτων των ιατρών ενάντια στην άδικη φορολόγησή τους, με αποτέλεσμα οι οικονομικές υπηρεσίες του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. να ενεργοποιήσουν τις σχετικές διατάξεις και να αποστείλουν εγκυκλίους στις κατά τόπους υπηρεσίες. Εδώ πρέπει να επισημανθεί ότι το θέμα της φορολόγησης των πραγματικά εισπραχθέντων εισοδημάτων δεν αφορά μόνο τους συμβεβλημένους παρόχους υγείας με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αλλά και τους ιατρούς στους οποίους οφείλονται τεράστια ποσά από ιδιωτικές κλινικές, ασφαλιστικές εταιρείες, ιδιώτες κ.λ.π. Και τα οποία τους αποδίδονται με καθυστέρηση μηνών ή ακόμα και ετών.

Επειδή το πρόβλημα της φορολόγησης ανείσπρακτων εισοδημάτων είναι υπαρκτό και παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις και επειδή αφορά το σύνολο του επαγγελματικού κόσμου ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α. έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες για την δημιουργία ενός κοινού μετώπου, σε συνεργασία με τους μεγαλύτερους επιστημονικούς συλλόγους και επαγγελματικούς φορείς της χώρας, για να πιεστούν όλες οι πολιτικές παρατάξεις, με συνέπεια η επόμενη κυβέρνηση να δώσει την απαραίτητη πολιτική λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα το οποίο οδηγεί σε οικονομικό μαρασμό και κοινωνική απαξίωση ένα μεγάλο μέρος του επιστημονικού μας δυναμικού».

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ