Διαβήτης: Προ των πυλών η κυκλοφορία νέας εβδομαδιαίας ινσουλίνης

  • Iatropedia newsroom
ινσουλίνη για τη θεραπεία του διαβήτη
Η CHMP γνωμοδότησε υπέρ της χορήγησης άδειας κυκλοφορίας για τη θεραπεία Awiqli

Η δανέζικη φαρμακοβιομηχανία Novo Nordisk ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη 21 Μαρτίου, ότι η ινσουλίνη icodec, που χορηγείται μία φορά την εβδομάδα για τη θεραπεία του διαβήτη σε ενήλικες, πήρε σύσταση για άδεια κυκλοφορίας από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).

Σύμφωνα με την εταιρεία, η CHMP γνωμοδότησε υπέρ της χορήγησης άδειας κυκλοφορίας για τη θεραπεία Awiqli (όπως είναι το εμπορικό σήμα της ινσουλίνης icodec για χρήση μία φορά την εβδομάδα).

Η θετική γνώμη της CHMP βασίζεται σε δοκιμή Φάσης 3α, η οποία έδειξε ότι η ινσουλίνη icodec μία φορά την εβδομάδα πέτυχε υψηλότερη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, καθώς και μεγαλύτερο χρόνο παραμονής εντός του συνιστώμενου εύρους γλυκόζης αίματος, σε σύγκριση με την ημερήσια ινσουλίνη σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

«Πιστεύουμε ότι με τη μείωση του αριθμού των ενέσεων ινσουλίνης από επτά σε μία την εβδομάδα, το Awiqli έχει τη δυνατότητα να έχει σημαντικό αντίκτυπο και να βελτιώσει τη θεραπεία για τα άτομα που ζουν με διαβήτη», ανέφερε ο Martin Holst Lange, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Ανάπτυξης της Novo Nordisk.

Η Novo Nordisk αναμένει να λάβει την τελική άδεια κυκλοφορίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε περίπου δύο μήνες.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι καλύτερες και οι χειρότερες τροφές για τα δόντια

«Καμπανάκι» για τα ποσοστά γεννητικότητας – «Θα μειωθούν σε παγκόσμιο επίπεδο», προειδοποιούν ερευνητές

Το άτμισμα μπορεί να προκαλεί αλλαγές στα γονίδια, δείχνει νέα έρευνα