Διάθεση κονδυλίων για ελάττωση του Clawback 2018 και μη παρακράτηση Clawback τον Αύγουστο 2018

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
ΣΦΕΕ
Σύμφωνα με πληροφορίες της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος (ΕΕΚΕ), το Clawback του 2018 θα είναι πάλι σε υψηλά επίπεδα και ιδίως για τους υπερήχους, που είναι η βασική εξέταση που διενεργείται από τους καρδιολόγους, θα είναι πάνω από 40%.

Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΕΚΕ κ. Φώτιο Πατσουράκο, συνεπάγεται πλέον την οριστική καταστροφή των Καρδιολόγων αλλά φυσικά και άλλων ειδικοτήτων που διενεργούν αντίστοιχες πράξεις αφού αυτό θα προστεθεί στο ήδη υπάρχον και παρακρατούμενο Clawback των προηγούμενων ετών.

Κατόπιν τούτων η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος (ΕΕΚΕ) ζητά την οικονομική ενίσχυση των κωδικών των υπερήχων αλλά ενδεχομένως και άλλων κωδικών που έχουν υψηλό Clawback ,αναλογικά με το ύψος του Clawback.

Μία πρόταση, η οποία περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, είναι να διατεθούν σε αυτούς τους κωδικούς τα ποσά που δεν έχουν διατεθεί στους οικογενειακούς ιατρούς, αφού από τους 2800 που έπρεπε να συμβληθούν αυτήν την στιγμή δεν υπάρχουν πάνω από 500.

Με δεδομένο ότι από 1/8/2018 έχουν καταργηθεί οι συμβάσεις των Παθολόγων, Γενικών Ιατρών και Παιδιάτρων είναι κατανοητό ότι υπάρχει ένα σημαντικό ποσό που εκτιμάται ότι είναι πάνω από 20.000.000 ευρώ που μπορεί να διατεθεί χωρίς καμία υπέρβαση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ και φυσικά ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλα αδιάθετα από άλλους κωδικούς χρήματα.

Πρόταση

Η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος (ΕΕΚΕ) προτείνει επίσης το Clawback παρελθόντων ετών που κρατείται από τον ΕΟΠΥΥ να μην παρακρατηθεί από τις δαπάνες του Αυγούστου, δεδομένου ότι είναι μικρές σε ύψος. Αν δεν συμβεί αυτό, όπως αναφέρει και ο Πρόεδρός της κ. Φώτιος Πατσουράκος, είναι ορατός ο κίνδυνος τα εργαστήρια, κλινικοεργαστηριακά ιατρεία και πολυιατρεϊα να μην μπορέσουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους τον μήνα που θα πληρωθεί ο Αύγουστος που πιθανόν θα είναι ο Νοέμβριος.

Κατόπιν των ανωτέρω η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος (ΕΕΚΕ) με χθεσινή επιστολή της προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό και τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Παύλο Πολάκη ζητά όπως εξεταστούν οι προτάσεις της για να μην υποστούν δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις τα μέλη της που δεν μπορούν πλέον να επιβιώσουν οικονομικά.