Διασώστες του ΕΚΑΒ αποκαλύπτουν απίστευτα γεγονότα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Διασώστες του ΕΚΑΒ Λάρισας αποκάλυψαν μιλώντας σε τοπικό ΜΜΕ, περιστατικά που τους έχουν σημαδέψει καθώς ήταν ακραία ακόμα και για έμπειρους στον ανθρώπινο πόνο επαγγελματίες.

Το onlarissa.gr κατέγραψε την ιστορία του. κ. Γιώργου Σφήκα που είναι από τους παλιούς στο ΕΚΑΒ Λάρισας καθώς μετράει 28 χρόνια δουλειάς. Υπάρχει ωστόσο ένα συγκεκριμένο περιστατικό  που δεν μπορεί να ξεχάσει. Όλα ξεκίνησαν όταν το κέντρο δέχθηκε ένα σήμα που έλεγε αόριστα ότι «κάποιος άνθρωπος έχει ανάγκη». Το ασθενοφόρο έφυγε γρήγορα. «Ήταν τρεις την νύχτα. Όταν φτάσαμε εκεί βρήκαμε έναν άνθρωπο στη μέση του δρόμου. Περνούσαν από πάνω του οι νταλίκες και τον είχαν συνθλίψει. Είχε γίνει ένα με την άσφαλτο. Νόμιζαν ότι ήταν σκυλί! Ήταν ένας ηλικιωμένος ποδηλάτης που περνούσε από το σημείο και τον παρέσυρε μια νταλίκα», περιγράφει βουρκωμένος ο κ. Σφήκας.

Την σκυτάλη στην διήγηση παίρνει ο κ. Γιάννης Γούλας, πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ που περιγράφει την δική του μοναδική ιστορία… Πριν από 15 χρόνια όταν υπηρετούσε στην Αθήνα κλήθηκε να επέμβει σε ένα τροχαίο το οποίο προκλήθηκε από μετωπική σύγκρουση δικύκλων. «Θυμάμαι ότι ο ένας οδηγός παραβίασε το φωτεινό σηματοδότη και έτσι έγινε το κακό. Όταν πήγαμε εμείς εκεί κληθήκαμε να μαζέψουμε ανθρώπινα μέλη που είχαν διασκορπιστεί σε μεγάλη ακτίνα. Αίματα υπήρχαν παντού ακόμη σε τζαμαρίες καταστημάτων. Ήταν ένα τραγικό περιστατικό, ανατριχιαστικό», θυμάται.

Τέλος, ο κ. Γιώργος Γκουντελίτσας που εργάζεται 30 χρόνια στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ Λάρισας διηγείται: «Είναι δύσκολο να ξέρεις ότι κάποιος άνθρωπος κινδυνεύει και από τις δικές σου ενέργειες μπορεί να σωθεί. Όμως τόσα χρόνια στο τηλεφωνικό κέντρο, ένα περιστατικό θυμάται ακόμη και σήμερα έντονα.  Ήταν όταν κάποτε κάλεσε το κέντρο μια μητέρα σε πανικό. «Μας πήρε μια μητέρα και μας είπε πως το παιδί της λιποθύμησε και φώναζε απελπισμένη ζητώντας βοήθεια. Εκεί χρειάζεται ψυχραιμία για να πάρεις  σωστά τα στοιχεία και να στείλεις βοήθεια», περιγράφει. Η ταχύτητα αλλά κυρίως η ψυχραιμία «σώζει ανθρώπινες ζωές», καταλήγει ο Γιώργος Γκουντελίτσας.