Διαμαρτυρία της Συνομοσπονδίας Αναπήρων ΕΣΑμεΑ για το κοινωνικό μέρισμα

  • Γιάννα Σουλάκη
Αναπήρων
"Κατάφωρη αδικία" χαρακτηρίζει η Εθνική Συνομοσπονδία των Ατόμων με Αναπηρία ΕΣΑμεΑτην εξαίρεση χαμηλοσυνταξιούχων αναπήρων και χρονίως πασχόντων από το κοινωνικό μέρισμα.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) σε έκτακτη ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι η εξαίρεση από το κοινωνικό μέρισμα των χαμηλοσυνταξιούχων ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, οι οποίοι δεν λαμβάνουν επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ,  αποτελεί «κατάφορη αδικία» και «διάκριση», ενάντια σε μια κοινωνική ομάδα που ανήκει στους φτωχότερους των φτωχών.

«Η ΕΣΑμεΑ διεκδικεί με όλες της τις δυνάμεις τη δημιουργία ΜΟΝΙΜΟΥ μηχανισμού στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις από το νέο Ασφαλιστικό και αν δεν εισακουσθεί από την κυβέρνηση θα προβεί σε κινητοποιήσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Όπως τονίζουν τα μέλη της Συνομοσπονδίας, δια του προέδρου της Ιωάννη Βαρδακαστάνη, πρόκειται για μια ακόμη αδικία που έρχεται να προστεθεί στο μέτρο της 7ετίας φορολογικών δηλώσεων, καθώς, όπως αναφέρουν «πολλά άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις δεν ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν δήλωση».

ΕΣΑμεΑ: «Να επαναλάβουν την αίτησή τους την Πέμπτη 19/12, όσοι απορρίφθηκαν»

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Γραφείο του υπουργού Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, ενώ η τελευταία ενημέρωση ήταν ότι πολλά άτομα με αναπηρία απορρίπτονται από την ιστοσελίδα του κοινωνικού μερίσματος λόγω προβλήματος με την ΗΔΙΚΑ. Ήδη οι αρμόδιοι εργάζονται ώστε να λυθεί σύντομα  το πρόβλημα, όπως τους διαβεβαίωσαν.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. τονίζει στους δικαιούχους με αναπηρία που έχουν απορριφθεί να επαναλάβουν την αίτησή τους αύριο 19 Δεκεμβρίου.

Για ότι νεότερο η Ε.Σ.Α.μεΑ. θα επανέλθει με νέα ανακοίνωση.

Σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση η Ε.Σ.Α.μεΑ. υπενθυμίζει τα αιτήματά της αναφορικά με το κοινωνικό μέρισμα, όπως καταγράφηκαν στην επιστολή της με Αρ. Πρωτ.: 1765/11.12.2019:

  • Το κοινωνικό μέρισμα πρέπει να δοθεί σε όλα τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που αποτελούν την πλέον ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού, την κοινωνική ομάδα που έχει χτυπηθεί πιο σκληρά από την οικονομική κρίση, τα άτομα που αντιμετωπίζουν φτώχεια, ανεργία, ανασφάλεια, στίγμα, κοινωνικό αποκλεισμό και ρατσισμό σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Τονίζουμε για ακόμη μία φορά ότι εάν τεθούν εισοδηματικά κριτήρια, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συνυπολογιστούν σε αυτά τα αναπηρικά επιδόματα, που έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για την κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την αναπηρία, λαμβάνοντας υπόψη και την ανυπαρξία κρατικών δομών.
  • Όσοι συνοικούν με αναπηρία ή χρόνια πάθηση με ποσοστό 67% και άνω να δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα ο καθένας ξεχωριστά, για παράδειγμα αδέρφια, φιλοξενούμενοι κλπ.
  • Να μην εφαρμοστεί η οριζόντια χρήση των τεκμηρίων, όπως για παράδειγμα να μη προσμετρηθεί στα περιουσιακά κριτήρια το αναπηρικό Ι.Χ. αυτοκίνητο ατόμου με αναπηρία, που αποτελεί το μέσο κίνησής του, τη στιγμή που είναι αδασμολόγητο, καθώς και η πρώτη κατοικία.
  • Να μην αποκλειστούν οι ανασφάλιστοι με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και οι ανασφάλιστοι γονείς ατόμων με αναπηρία από την παροχή του κοινωνικού μερίσματος, όπως ίσχυε με προηγούμενη ΚΥΑ. Αποτελεί αδικία να μην συμπεριληφθούν στη ρύθμιση αυτή τα άτομα με αναπηρία που δεν έχουν εργαστεί, γιατί δεν είναι σε θέση να εργαστούν ή διότι δεν υπήρξαν οι απαραίτητες προϋποθέσεις να εργαστούν και δεν έχουν ασφαλιστεί ούτε για μία ημέρα.