Διαμαρτυρία ρευματοπαθών για την εξαίρεση τους από το μέτρο της διάθεσης ακριβών φαρμάκων

  • Iatropedia
ρευματοπαθείς
Την απογοήτευσή τους εκφράζουν οι ρευματοπαθείς για την εξαίρεσή τους από το μέτρο της διάθεσης ακριβών θεραπειών από το "φαρμακείο της γειτονιάς".

Την απορία τους γιατί εξαιρέθηκαν από το μέτρο της εξυπηρέτησης με την προμήθεια των ακριβών φαρμάκων από το φαρμακείο της γειτονιάς, τη στιγμή που εντάχθηκαν σ’αυτό οι ογκολογικοί ασθενείς και όσοι πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, εκφράζουν οι ασθενείς που πάσχουν από ρευματικά νοσήματα. Τα μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα “ΕΛΕΑΝΑ” κάνουν λόγο για “ασθενείς δύο ταχυτήτων”, καθώς όπως υποστηρίζουν πολλοί ρευματοπαθείς -και όχι μόνο- έχουν εξαιρεθεί του μέτρου, τη στιγμή μάλιστα που και αυτοί υποφέρουν από μια σοβαρή πάθηση και υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία στα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, κυρίως στην περιφέρεια.

Σε σχετικές δηλώσεις της η Πρόεδρος του Συλλόγου “ΕΛΕΑΝΑ” κα. Αθανασία Παπά, αναφέρει:

“Δεν μας είναι τίποτα ξεκάθαρο, εμείς το προσπαθούμε αυτό το θέμα τα τελευταία 2 – 3 χρόνια. ‘Εχουμε στείλει πάρα πολλές επιστολές, λέγοντας ότι τα κούριερ δεν είναι η νόμιμη οδός που θα πρέπει να παίρνει ο ασθενής το φάρμακο του. Το φάρμακο θα πρέπει να δίνεται από τα χέρια του ίδιου φαρμακοποιού. Είμαστε υπέρ των φαρμακοποιών, είμαστε υπέρ να γυρίσουν τα ΦΥΚ στα Φαρμακεία κι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε καμία πληροφόρηση ποιος παίρνει τις αποφάσεις και κάτω από ποιες προϋποθέσεις”, αναφέρει χαρακτηριστικά η κα. Παπά.

Ρευματοπαθείς: Εξαιρέθηκαν κι άλλες σοβαρές παθήσεις

Οι ασθενείς με ρευματικά νοσήματα, υποστηρίζουν ότι είναι άδικο για τους ασθενείς όλων των άλλων παθήσεων στους οποίους χορηγούνται ΦΥΚ (Φάρμακα Υψηλού Κόστους), να στερούνται το προνόμιο να παραλαμβάνουν τα φάρμακά τους, από το φαρμακείο της γειτονιάς.

Η κα. Παπά τονίζει: “Δεν μπορεί το Υπουργείο Υγείας από μόνο του να γύρισε να είπε, αυτά τα 52 φάρμακα θα μπουν στη λίστα. Κανένας δεν μας έχει πει ποια φάρμακα είναι στη λίστα. Δημιουργούνται ασθενείς δύο ταχυτήτων κι αυτό δεν το θέλουμε γιατί είναι άδικο και για τις υπόλοιπες παθήσεις, π.χ. για την πνευμονική υπέρταση, ασθένεια τόσο σοβαρή που οι ασθενείς συντηρούνται με φιάλες οξυγόνου. Και κυρίως όταν έχουμε να κάνουμε με ασθενείς της περιφέρειας και με φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, τα οποία είναι ελάχιστα σε όλη την Ελλάδα. Αν δείτε τι γινόταν χθες στο φαρμακείο της Τούμπας.. Εξήντα άτομα στην ουρά. Ασθενείς από όλες τις παθήσεις. Αν αυτό λέγεται αξιοπρέπεια απέναντι στον ασθενή, στην Ελλάδα του σήμερα, δεν έχω κάτι άλλο να πω…”

Ρευματοπαθείς: Ζητούν πληροφόρηση από το Υπουργείο Υγείας

Οι ασθενείς με ρευματικά νοσήματα ζητούν να λάβουν επίσημη πληροφόρηση, για το ποια φάρμακα έχουν ενταχθεί στη λίστα με τα 52 σκευάσματα, αλλά και με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν. Επίσης διατυπώνουν το ερώτημα, εάν οι φαρμακοποιοί έχουν ενημέρωση για τον τρόπο διάθεσης αυτών των φαρμάκων και αν έχουν λάβει σχετική εκπαίδευση για τη χορήγησή τους.

«Πολύ φοβάμαι ότι πάρα πολλοί φαρμακοποιοί δεν γνωρίζουν ούτε αυτοί τη λίστα με τα φάρμακα. Συνεννόηση του Υπουργείου Υγείας και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ήταν; Ποιος πήρε αυτές τις αποφάσεις; Οι υπόλοιποι φαρμακοποιοί στην υπόλοιπη Ελλάδας, στη Ροδόπη, στον Εβρο, στα Δωδεκάνησα γνωρίζουν αυτή τη λίστα; Είναι ενημερωμένοι για τις ανεπιθύμητες ενέργειες και για το πως θα χορηγήσουν στον ασθενή αυτά τα φάρμακα;», καταλήγει η κα. Παπά.