Διαμαρτυρία έξω από το Υπουργείο Υγείας πραγματοποιούν οι τραυματιοφορείς

  • Γιάννα Σουλάκη
τραυματιοφορείς
Διαμαρτυρία ενάντια στην υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων, που έχει φέρει σε απόγνωση εργαζόμενους και ασθενείς, πραγματοποιούν αυτή την ώρα οι τραυματιοφορείς έξω από το Υπουργείο Υγείας. "Είμαστε οι χαμάληδες του συστήματος", λένε.

Με το μισό προσωπικό από αυτό που απαιτούν τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) για την ομαλή λειτουργία τους, οι τραυματιοφορείς ανεβαίνουν καθημερινά ένα γολγοθά, όπως λένε:

«Το Υπουργείο Υγείας αντιμετωπίζει τους τραυματιοφορείς ως «χαμάληδες τους συστήματος Υγείας». Πολλές φορές υπάρχουν πτώσεις ασθενών γιατί τα φορεία είναι διαλυμένα. Δεν είναι λίγες οι φορές που κουβαλάμε στους ώμους μας ασθενείς επειδή είναι χαλασμένα τα ασανσέρ ή τα φορεία των Νοσοκομείων. Οι τραυματιοφορείς είναι μεγάλοι σε ηλικία, αφού νέες προσλήψεις δεν γίνονται. Οι πολλές ώρες αναμονής των ασθενών για να εξυπηρετηθούν σχετίζονται και με την έλλειψη τραυματιοφορέων, με μεγάλο κίνδυνο για τη ζωή τους. Οι μισθοί είναι κατά μέσο όρο 700 ευρώ το μήνα, ενώ δεν υπάρχει ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όπως των άλλων συναδέλφων της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας. Δεν αντέχουν πια να αντιμετωπίζονται ως οι χαμάληδες του Συστήματος, αν και καθημερινά τρέχουν και σώζουν ανθρώπινες ζωές», λένε οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

«Πολύωρες αναμονές των ασθενών στα ΤΕΠ, τριτοκοσμικές εικόνες στα έκτακτα περιστατικά να διακομίζονται υποβασταζόμενοι ή να σέρνουν φορεία και καρότσια οι συνοδοί, σχετίζονται με τις μεγάλες ελλείψεις τραυματιοφορέων λόγω έλλειψης κονδυλίων. Την ίδια στιγμή, οι τραυματιοφορείς αντιμετωπίζουν και τεράστιες ελλείψεις στον εξοπλισμό τους (φορεία, αμαξίδια κλπ).

ΠΟΕΔΗΝ: Η κυβέρνηση εμπαίζει τους τραυματιοφορείς

Η ΠΟΕΔΗΝ, κάνει λόγο για «εμπαιγμό της κυβέρνησης», καθώς από τις 4.600 οργανικές θέσεις που προβλέπονται για την επαρκή κάλυψη των νοσοκομείων, σήμερα εργάζονται 2.200, δηλαδή οι κενές οργανικές θέσεις είναι πάνω από το 50%:

«Ο εμπαιγμός της Κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των δίκαιων αιτημάτων των τραυματιοφορέων είναι απίστευτος. Η αφασία που διακρίνει την κυβέρνηση στοιχίζει στους ασθενείς. Οι πολύωρες αναμονές των ασθενών στα ΤΕΠ, οι τριτοκοσμικές εικόνες των ασθενών στα έκτακτα περιστατικά να διακομίζονται υποβασταζόμενοι ή να σέρνουν φορεία και καρότσια οι συνοδοί, σχετίζονται με τις μεγάλες ελλείψεις τραυματιοφορέων και την διάλυση του εξοπλισμού τους λόγω έλλειψης κονδυλίων», αναφέρουν χαρακτηριστικά τα μέλη της ΠΟΕΔΗΝ.

Αντί για προσλήψεις, ….μετατάξεις

Στα Νοσοκομεία υπάρχουν ένας ή δύο τραυματιοφορείς ανά βάρδια για να εξυπηρετούν νοσηλευόμενους ασθενείς και τα έκτακτα περιστατικά στα ΤΕΠ, κι αυτοί χωρίς εξοπλισμό, λένε οι εργαζόμενοι:

«Και δεν φτάνει που η Κυβέρνηση δεν κάνει προσλήψεις, για λόγους ψηφοθηρικούς μετατάσσει 526 τραυματιοφορείς πρώην Σχολικούς φύλακες στους Δήμους με Νόμο του Υπουργείου Εσωτερικών (Ν. 4604/2019, άρθρο 87). Όταν ολοκληρωθούν οι μετατάξεις η κατάσταση θα είναι αφόρητη για τους ασθενείς και τους εναπομείναντες Τραυματιοφορείς».