Διάλεξη για τον 1ο επιτυχή τοκετό μετά από μεταμόσχευση μήτρας

  • Iatropedia
Με αφορμή τον 1ο τοκετό μετά από μεταμόσχευση μήτρας, από την ιατρική ομάδα του καθηγητή Mats Brännström στο Πανεπιστήμιο Gothenburg της Σουηδίας η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής σε συνεργασία με τη Γενική Μαιευτική - Γυναικολογική Κλινική ΙΑΣΩ, διοργάνωσαν επιστημονική διάλεξη με θέμα «ο 1oς επιτυχής τοκετός μετά από μεταμόσχευση μήτρας». Ομιλητής ήταν ο Prof. Mats Brännström, καθηγητής μαιευτικής -γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο Gothenburg Σουηδίας.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Τον Σεπτέμβριο του 2014 μια 36χρονη γυναίκα από τη Σουηδία έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο μωρό μετά από μεταμόσχευση μήτρας. Ήταν η πρώτη φορά στην παγκόσμια ιατρική ιστορία που μετά από μεταμόσχευση των έσω γεννητικών οργάνων γεννήθηκε ζωντανό και υγιές μωρό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, 11 προσπάθειες μεταμόσχευσης μήτρας έχουν πραγματοποιηθεί σε όλο τον κόσμο, αλλά αυτή είναι η πρώτη γέννηση ζώντος νεογνού που αναφέρεται.

Η μητέρα και το παιδί χαίρουν άκρας υγείας και προσφέρουν ελπίδα σε όλες τις γυναίκες που δεν έχουν μήτρα ή αντιμετωπίζουν λειτουργικές ανωμαλίες της μήτρας και επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά.

Όπως ανέφερε ο Καθηγητής Mats Brännström, «η υπόθεση αυτή προσφέρει ελπίδα σε γυναίκες σε όλο τον κόσμο που πάσχουν από υπογονιμότητα και οφείλεται σε αποκλειστικό παράγοντα έλλειψης της μήτρας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ