Διάκριση για την «Θετική Φωνή»

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» ανακηρύχθηκε «Ευρωπαίος Πολίτης της χρονιάς» για το 2016, επιτυγχάνοντας μία σπουδαία διάκριση μαζί με 49 άτομα και φορείς από όλη την Ευρώπη, και έχει τη χαρά να μοιραστεί αυτή του την επιτυχία με δύο ακόμα βραβευθέντες από την Ελλάδα, τον κο Διονύσιο Αρβανιτάκη, αρτοποιό από την Κω, και την κίνηση πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο».

Η απόφαση της Επιτροπής του «Βραβείου του Ευρωπαίου Πολίτη» να συμπεριλάβει στις οργανώσεις που διακρίθηκαν τη «Θετική Φωνή», μετά από πρόταση του ευρωβουλευτή του «Ποταμιού» κ. Μιλτιάδη Κύρκου, στηρίχτηκε στο γεγονός ότι παρά το έντονο στίγμα που συνοδεύει το HIV/AIDS, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας έχει επιτύχει μέσα σε 7 χρόνια να αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο άνω των 400 μελών και 650 ενεργών εθελοντών, με δράσεις που στοχεύουν στην προάσπιση των δικαιωμάτων των οροθετικών ατόμων, στην καταπολέμηση των διακρίσεων που υφίστανται και στην ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα σεξουαλικής αγωγής και υγείας.

Ως αποτέλεσμα αυτής της συλλογικής προσπάθειας, πάνω από 4.000 οροθετικά άτομα έχουν λάβει δωρεάν υπηρεσίες υποστήριξης και ενδυνάμωσης και πάνω από 28.000 ωφελούμενοι έχουν εξεταστεί δωρεάν για HIV και ηπατίτιδες Β και C στην Κινητή Μονάδα και στις σταθερές δομές των Κέντρων Πρόληψης και Εξέτασης «Checkpoint» στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα, η ομάδα εργασίας στο δρόμο του Συλλόγου έχει διανείμει πάνω από 2.500.000 δωρεάν προφυλακτικά στο γενικό πληθυσμό και σε ευάλωτες στον HIV κοινωνικές ομάδες σε όλη την Ελλάδα.

Για την απονομή του βραβείου, θα διοργανωθεί δημόσια τελετή στο Γραφείο Πληροφοριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, ενώ η κεντρική εκδήλωση για όλους τους νικητές θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 12 και 13 Οκτωβρίου 2016.

Το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη θεσπίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2008 και αποτελεί επιβράβευση για εξαιρετικά επιτεύγματα, δραστηριότητες ή δράσεις πολιτών, ομάδων, σωματείων ή οργανώσεων που προάγουν στην πράξη τη συνεργασία και την αλληλεγγύη.