Διακοπή των εμβολίων για την COVID διέταξε ο υπουργός Υγείας της Φλόριντα – Κατηγορείται για παραπληροφόρηση

  • Ρούλα Τσουλέα
εμβόλια
Είναι γνωστός αντιεμβολιαστής και συνεχώς επικρίνεται για διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα εμβόλια mRNA εναντίον της COVID ζήτησε από τους γιατρούς της Φλόριντα ο υπουργός Υγείας της αμερικανικής πολιτείας, παραθέτοντας ως αιτία κινδύνους που έχουν χαρακτηριστεί «παραπληροφόρηση» από τις αρμόδιες ομοσπονδιακές Αρχές.

Σε ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε, ο Dr. Joseph Ladapo ισχυρίζεται ότι η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) δεν του παρείχε επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι τα εμβόλια δεν αφήνουν ως κατάλοιπα «μολυσματικούς παράγοντες νουκλεϊκού οξέος».

Ο Ladapo είχε ζητήσει τις σχετικές «αποδείξεις» από την FDA και τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC). Το αίτημά του περιείχε  επιστολή που τους απέστειλε στις 6 Δεκεμβρίου.

Δεν του άρεσαν όμως οι απαντήσεις τους και απέρριψε το επιχείρημα ότι ο κίνδυνος που επικαλείται είναι αβάσιμος. Έτσι, ζήτησε να σταματήσουν να χορηγούνται τα εμβόλια.

Ο Ladapo είναι διαβόητος αντιεμβολιαστής στις ΗΠΑ. Οι συνάδελφοί του κατ’ επανάληψιν τον έχουν εγκαλέσει για διασπορά ψευδών ειδήσεων, αλλά είναι απτόητος. Μεταξύ άλλων συνηθίζει να παίρνει τα στοιχεία επιστημονικών μελετών ή βάσεων δεδομένων και να τα παραποιεί, ώστε να ταιριάζουν με τις πεποιθήσεις του.

Η νεότερη άποψή του είναι ότι τα εμβόλια για τον κορωνοϊό είναι «μολυσμένα με ξένο DNA» και ότι πρέπει να ελεγχθεί αν αυτό το DNA «μπορεί να ενσωματωθεί στο ανθρώπινο».

Τι ζητούσε να μάθει, τι του απάντησαν

Έτσι, στις 6 Δεκεμβρίου 2023 έστειλε σχετική επιστολή στον επίτροπο της FDA Dr. Robert M. Califf και την διευθύντρια των CDC Dr. Mandy Cohen. Όπως έγραφε, «μελέτη έχει δείξει ότι υπάρχουν δισεκατομμύρια θραύσματα DNA ανά δόση των εμβολίων mRNA των εταιρειών Pfizer και Moderna».

Γι’ αυτό τον λόγο ζήτησε να μάθει αν υπάρχει ενδεχόμενο ενσωμάτωσης στο ανθρώπινο DNA αλλά και καρκίνου.

Στην επιστολή αυτή απάντησε γραπτώς στις 14 Δεκεμβρίου 2023 ο Dr. Peter Marks, διευθυντής του Κέντρου Αξιολόγησης & Έρευνας Βιολογικών Παραγόντων (CBER) της FDA. Όπως έγραψε, είναι «ακατανόητη» η άποψη ότι υπολειπόμενα θραύσματα του DNA μπορούν να εισέλθουν στον πυρήνα των κυττάρων και ύστερα να αλλοιώσουν το DNA για να προκαλέσουν καρκίνο.

«Θα θέλαμε να καταστήσουμε σαφές ότι, βάσει της ενδελεχούς αξιολογήσεως ολόκληρης της διαδικασίας παραγωγής, η FDA είναι βέβαιη για την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων COVID-19», έγραψε ο Dr. Marks. «Επιπλέον, έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 1 δισεκατομμύριο δόσεις των εμβολίων mRNA χωρίς να υπάρξουν ανησυχίες ασφαλείας που να σχετίζονται με το υπολειπόμενο DNA».

Στη συνέχεια της επιστολής του, ο Dr. Marks επιπλήττει εμμέσως πλην σαφώς τον Ladapo. Όπως γράφει, η  πρόκληση για τις ρυθμιστικές Αρχές «είναι η συνεχιζόμενη διασπορά της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων για τα εμβόλια». Και αυτό διότι προκαλούν αμφιβολίες στους πολίτες και μειώνουν τους προστατευτικούς εμβολιασμούς.

Ωστόσο ο Ladapo δήλωσε πως η FDA δεν απάντησε στο ερώτημά του. Και προχώρησε στις δικές του συστάσεις, που έχουν προκαλέσει (νέο) σάλο στις ΗΠΑ.

Και εναντίον των διεμφυλικών ατόμων

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ladapo προβαίνει σε αναπόδεικτους ισχυρισμούς για τα εμβόλια της COVID. Στις 10 Μαρτίου 2023 τα CDC και η FDA τον είχαν επικρίνει δημόσια για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, επειδή είχαν παρερμηνεύσει δεδομένα από το Σύστημα Αναφοράς Ανεπιθύμητων Συμβάντων Εμβολίου (VAERS) των ΗΠΑ.

Εκτός από τα εμβόλια, έχει θέμα και με τους διεμφυλικούς ανθρώπους. Από το 2022 έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην υγειονομική φροντίδα τους, κατηγορώντας για «πολιτικά κίνητρα» τους φορείς (π.χ. την Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία) που έχουν αντίθετη άποψη. Αντιτίθεται επίσης στην αλλαγή φύλου και τη συμβουλευτική, στις ορμονικές θεραπείες, στα εργαλεία κοινωνικής μετάβασης (π.χ. αλλαγή ονόματος) κ.λπ.

Φωτογραφία: iStock