Άδωνις Γεωργιάδης: Στο 40% η θετικότητα της γρίπης, κοντά στην κορύφωση – Διαγράφονται τα πρόστιμα της COVID-19

  • Γιάννα Σουλάκη
Άδωνις
Οριστική διαγραφή των προστίμων των ανεμβολίαστων πολιτών που εκκρεμούν από την εποχή της πανδημίας, εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Τείνουμε κλάδο ελαίας» τόνισε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, στην πρώτη του συνέντευξη τύπου με αφορμή την έξαρση των ιώσεων και της πίεσης στα νοσοκομεία από την COVID-19, εξαγγέλλοντας την οριστική διαγραφή όλων των προστίμων για τους πολίτες που δεν είχαν κάνει το εμβόλιο κατά της COVID-19, κατά την περίοδο της πανδημίας.

Επίκειται, όπως είπε, νομοθετική πρωτοβουλία για τη διαγραφή των προστίμων σε όσους ηλικιωμένους δεν είχαν κάνει κατά τη διάρκεια της πανδημίας το εμβόλιο για τον κορονοϊό.

«Η covid 19 ήρθε για να μείνει, πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε, ο ετήσιος εμβολιασμός πρέπει να γίνει ρουτίνα, ιδιαίτερα για τους ευάλωτους», είπε ο υπουργός Υγείας και συμπλήρωσε ότι θα χρησιμοποιηθούν όλα τα εμβολιαστικά κανάλια όπως και για το εμβόλιο της γρίπης.

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως με τη συνεργασία της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, θα γίνει μεγάλη καμπάνια για την αξία του εμβολιασμού στη δημόσια υγεία.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Υγείας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έρθουν οι εμβολιασμοί κατά της COVID-19 στα ιδιωτικά φαρμακεία, λέγοντας πως αυτό θα εξεταστεί σε συνάντηση που θα γίνει σήμερα με τους φαρμακοποιούς και το προεδρείο του ΠΦΣ.

Στη συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Υγείας παρίσταται η Αναπληρώτρια Υπουργός Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Προέδρος του ΕΟΔΥ καθηγητής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου και η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θρεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου .

2,9 εκατ. οι εμβολιασμοί κατά της γρίπης

Παίρνοντας τον λόγο η κα. Αγαπηδάκη τόνισε πως στη διάθεση των εμβολιασμών κατά της COVID-19 λειτουργούν 657 εμβολιαστικά κέντρα, ενώ μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί 210.000 εμβολιασμοί για τον κορονοϊό και έχουν προγραμματιστεί 60.000 επιπλέον εμβόλια. Το 60% από τα εμβόλια αυτά είναι άτομα άνω των 60 ετών.

Φέτος, έχουν γίνει επίσης 2,9 εκατομμύρια εμβολιασμοί κατά της γρίπης, ενώ απευθείας από τα φαρμακεία χωρίς συνταγογράφηση έχουν γίνει 1,276 εκατομμύριο εμβολιασμοί.

Από την πλευρά της, η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου ανέφερε πως υπάρχει πλέον έξαρση γρίπης με νοσηλείες σε ΜΕΘ.

Αναφορικά με τη χορήγηση των αντιιικών φαρμάκων για την COVID-19 oι επιστήμονες τόνισαν πως τις τελευταίες 2 – 3 μέρες έχει μειωθεί η ζήτηση.

Χατζηχριστοδούλου: Στο 40% η θετικότητα της γρίπης – Είμαστε κοντά στην κορύφωση

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, κ. Χατζηχριστοδούλου σημείωσε πως από 1.028 άτομα που κατέληξαν COVID-19 μόνο οι δύο ήταν εμβολιασμένοι, ενώ αναφορικά με τη γρίπη σημείωσε πως η θετικότητα της σήμερα είναι στο 40% στα άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα και πως είμαστε κοντά στην κορύφωση.

Επισήμανε πως ο Οργανισμός διαθέτει στοιχεία για τις συλλοιμώξεις γρίπης με RSV και κορονοϊό, προσθέτοντας πως τις τελευταίες ημέρες υπάρχει σταθεροποίηση των σκληρών δεικτών της COVID-19 και παρουσιάζουν πτωτική τάση οι εισαγωγές.

Συγκεκριμένα χθες υπήρξαν 209 εισαγωγές, ενώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο 2022 – 2023, είχαμε 237.

Πέρυσι, επίσης, είχαμε περίπου τις μισές διασωληνώσεις και συγκεκριμένα 96 έναντι 174 φέτος και 267 θανάτους φέτος, έναντι 508 πέρυσι. Από τους ασθενείς που κατέληξαν εμβολιασμένοι ήταν μόνο οι δύο.

Πρόσθεσε δε πως τα πιο σοβαρά περιστατικά γρίπης οφείλονται στο στέλεχος Α (Η1Ν1), το οποίο έχει προσβάλλει τη συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων φέτος.

Αναφορικά με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), τόνισε πως ανεβαίνει η διασπορά, αλλά ότι ακόμη δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία καθώς τον τελευταίο χρόνο άρχισε η καταγραφή του συγκεκριμένου ιού.