Διαγραφές και πειθαρχικές διώξεις για τους βουλευτές γιατρούς, μηχανικούς και δημοσιογράφους που θα υπερψηφίσουν το ασφαλιστικό

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
"Καρφί" δεν τους καίγεται, βεβαίως, αλλά οι επαγγελματικοί τους φορείς και σύλλογοι τους προειδοποίησαν ότι εφόσον υπερψηφίσουν το ασφαλιστικό- λαιμητόμο, δεν έχουν θέση στους κόλπους τους... Ομοίως προειδοποίησαν τους Κρητικούς βουλευτές και οι πέντε ιατρικοί σύλλογοι του νησιού... Να θυμίσουμε ότι μεταξύ των μηχανικών που αναφέρει το ΤΕΕ είναι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Διαβάστε παρακάτω την σχετική ανακοίνωση του ΙΣΑ για τους βουλευτές -γιατρούς:

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών με προγενέστερες ατομικές επιστολές έχει καλέσει τους βουλευτές ιατρούς μέλη του, αλλά και όλους τους βουλευτές που αντιπροσωπεύουν τον υγειονομικό κλάδο, να αναλογιστούν τις ιστορικές ευθύνες τους και να μην ψηφίσουν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο κοινωνικά ανάλγητο, που εισήχθη προς ψήφιση με ιδιαίτερη σπουδή χωρίς κανένα ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο, επιβαρύνει όλους τους Έλληνες, ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους και τη μεσαία τάξη, κηρύττει τον πόλεμο στους νέους, μειώνει τις υφιστάμενες συντάξεις καταργώντας ακόμα και τον κλάδο των μονοσυνταξιούχων, ενώ ταυτόχρονα μειώνει δραστικά τις συντάξεις αναπηρίας.

Κάνουμε μία ύστατη έκκληση στους συναδέλφους μας ιατρούς και γενικότερα στους υγειονομικούς βουλευτές, να αναλάβουν τις ευθύνες που εκπηγάζουν από το λειτούργημα μας, και τους ζητάμε να αναλογιστούν την προσωπική ιστορική ευθύνη που έχουν, καλώντας τους να καταψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο πάσχει στη φιλοσοφία και τον πυρήνα του.

Τώρα είναι η σειρά των βουλευτών να πάρουν τις αποφάσεις τους. Στο αμέσως επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο θα εξεταστεί το ερώτημα της παραπομπής στο πειθαρχικό συμβούλιο εκείνων που θα ψηφίσουν θετικά. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν πειθαρχικό παράπτωμα δεν αποτελεί μόνο κάθε παράβαση των καθηκόντων και υποχρεώσεων των γιατρών, αλλά και διαγωγή αναξιοπρεπής ή ασυμβίβαστη προς το λειτούργημα του γιατρού.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                          ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση των Ιατρικών Συλλόγων Χανίων, Ρεθύμνης, Ηρακλείου, Λασιθίου και Σητείας:

Αξιότιμοι κ. βουλευτές της Κρήτης,

Εμείς οι πρόεδροι των Ιατρικοί Σύλλογοι , αντιλαμβανόμαστε πλήρως την κρισιμότητα της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας. Αναγνωρίζουμε επίσης το αδιέξοδο του παρόντος ασφαλιστικού συστήματος και την άμεση ανάγκη δραστικής και αποτελεσματικής μεταρρύθμισης.

Είναι γνωστό ότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας εδώ και χρόνια νοσεί. Η μέχρι σήμερα κακή διαχείριση των ασφαλιστικών ταμείων δεν αποτελεί άλλοθι για επικίνδυνες προτάσεις και λύσεις που δίδουν την χαριστική βολή στον ιατρικό κόσμο. Όλοι γνωρίζουμε επίσης ότι το ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα μας έχει διανεμητικό χαρακτήρα, γεγονός που σημαίνει ότι οι σημερινοί εργαζόμενοι καταβάλουν τις εισφορές, τμήμα του εισοδήματος τους δηλαδή, για να αποδίδονται οι συντάξεις στους σημερινούς συνταξιούχους. Κρίσιμο παράγοντα, βασικό πυλώνα βιωσιμότητας του συστήματος, αποτελεί ο λόγος του αριθμού των εργαζόμενων προς τον αριθμό των συνταξιούχων. Ο αιμοδότης λοιπόν του ασφαλιστικού για να μιλήσουμε την ιατρική γλώσσα, είναι οι εργαζόμενοι. Ο μεγάλος αριθμός εργαζομένων εξασφαλίζει αφενός την γενναιοδωρία κι αφετέρου την βιωσιμότητα του.

Η θεραπεία του προβλήματος περιλαμβάνει τολμηρές λύσεις, βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις. Δίδοντας κίνητρα εισόδου στους νέους επιστήμονες, αυξάνοντας τον αριθμό των εργαζομένων προς όφελος της βιωσιμότητας. Συνδέοντας τις εισφορές με τις συντάξεις στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητας και της ισότητας. Καταργώντας τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις 40αρηδων και 50αρηδων, προς όφελος των μακροχρόνιων εργαζομένων και της αλληλεγγύης των γενεών, προάγοντας στοιχειωδώς την κοινωνική δικαιοσύνη. Να σταματήσουμε επιτέλους να θεωρούμε τους γονείς μας (σημερινοί συνταξιούχοι) εχθρούς και τα παιδιά μας (νέοι επιστήμονες – εργαζόμενοι) να θεωρούν εχθρούς εμάς, αλλάζοντας με το χρόνο τους ρόλους. Αυτό σημαίνει αλληλεγγύη γενεών στην πράξη.

Αγαπητοί φίλοι βουλευτές,

Αυτήν την ύστατη ώρα η κυβέρνηση επέλεξε την πεπατημένη. Αποφάσισε να ξεκινήσει αυτή τη μεταρρύθμιση, με ένα νομοσχέδιο καθαρά φοροεισπρακτικού χαρακτήρα. Επέλεξε τον εύκολο δρόμο, τον δημοσιονομικό, τον φοροεισπρακτικό δρόμο, αυξάνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές πέρα από κάθε λογική. Εισφορές πρωτόγνωρες και ανισοβαρείς, χωρίς ίχνος ανταποδοτικότητας. Όλοι θα πάρουμε στο τέλος την «εθνική σύνταξη». Αυτό ονομάζεται εξίσωση και όπως γνωρίζετε είναι διαφορετικό από την ισότητα. Όσο για τους νέους επιστήμονες, οι ελαφρύνσεις της πρώτης πενταετίας που προστέθηκαν εσχάτως, δεν αποτελούν κίνητρα εισόδου αφού μετά την παρέλευση της, θα το αποδώσουν εντόκως και αυτό ονομάζεται απλά διευκόλυνση.

Προσθέστε στις ασφαλιστικές εισφορές τους φόρους, την εισφορά αλληλεγγύης και τον φόρο επιτηδεύματος και με αυτόν τον τρόπο μηδενίζεται στην πραγματικότητα το εισόδημα μας ανεξάρτητα από τον φορέα απασχόλησης. Αυτό ονομάζεται εξόντωση και σίγουρα δεν εξασφαλίζει την βιωσιμότητα του συστήματος, απεναντίας είναι προφανές με μαθηματική ακρίβεια, με γεωμετρική πρόοδο αυξάνονται η εισφοροδιαφυγή, η «μαύρη» εργασία, η ανεργία (γραμματείς & υπάλληλοι ιατρείων, αφού τα περισσότερα ιατρεία θα κλείσουν) και θα οδηγήσει και τους τελευταίους νέους (κι όχι μόνο) ιατρούς στο εξωτερικό. Οι εισφορές θα μειωθούν, λόγω αδυναμίας καταβολής και το «φιλόδοξο» σχέδιο του Υπουργού Εργασίας θα καταρρεύσει.

Αγαπητοί φίλοι βουλευτές,

Τώρα που ο κόμπος έφτασε στο χτένι και σε λίγες ώρες το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που εσείς καλείστε να ψηφίσετε, θα είναι νόμος του Κράτους, μη ξεχνάτε την ρήση του ποιητή:

«Η ζεις γι’ αυτό που είσαι η γι’ αυτό που δεν θα γίνεις ποτέ.» Οδυσσέας Ελύτης

Με εκτίμηση και σεβασμό

Χάρης Χ. Βαβουρανάκης Πρόεδρος Ιατρικός Συλλόγου Ηρακλείου

Παρασκευή Ορφανουδάκη Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Χανίων

Γιώργος Στεφανάκης Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου

Κωνσταντίνος Νικολαράκης Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου

Γιάννης Κατσαράκης Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Σητείας

Διαβάστε την ανακοίνωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου που αφορά μεταξύ πολλών άλλων και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα:

«Σε σημερινή έκτακτη συνεδρίαση για το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ τονίζει ότι:

• Είναι ένα νομοσχέδιο αντισυνταγματικό και κοινωνικά ανάλγητο
• Γίνεται κλοπή των αποθεματικών του ταμείου των Μηχανικών
• Έχει γίνει μεθόδευση της Κυβέρνησης ακόμη και στη διαδικασία ψήφισης
• Δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένας πραγματικός και ουσιαστικός κοινωνικός διάλογος
• Δεν έχει γίνει δεκτό κανένα αίτημα, κανενός συλλογικού φορέα. Οι όποιες αλλαγές είναι μόνο προς το δυσμενέστερο – και μάλιστα με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής
• Η κοινωνία δεν θα υπακούσει στην εφαρμογή ενός τέτοιου νόμου, γιατί δεν μπορεί. Ένας τέτοιος νόμος θα ανατραπεί στην πράξη.

Η ΔΕ ΤΕΕ ζητά τη διακοπή της διαδικασίας ψήφισης και τηναπόσυρση του νομοσχεδίου.

Το ΤΕΕ θα προβάλει στην ιστοσελίδα του και με όλα τα μέσα που διαθέτει τους συναδέλφους βουλευτές οι οποίο θα ψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο, ονομαστικά και με τη φωτογραφία τους, ώστε όλοι να τους θυμούνται.

Οι βουλευτές μηχανικοί θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τους τον Κώδικα Δεοντολογίας των Μηχανικών. Η μη εφαρμογή του συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα».

Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για τους βουλευτές -δημοσιογράφους:

Ανοιχτή Επιστολή του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ προς τους βουλευτές-δημοσιογράφους όλων των πολιτικών κομμάτων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο
Προς τους:

ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟ (ΣΥΡΙΖΑ)

ΒΑΡΕΜΕΝΟ ΓΕΩΡΓΙΟ (ΣΥΡΙΖΑ)

ΚΑΒΒΑΔΙΑ ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ)

ΞΥΔΑΚΗ ΝΙΚΟΛΑΟ (ΣΥΡΙΖΑ)

ΦΙΛΗ ΝΙΚΟΛΑΟ (ΣΥΡΙΖΑ)

ΑΝΔΡΙΑΝΟ ΙΩΑΝΝΗ (Ν.Δ.)

ΒΟΥΛΤΕΨΗ ΣΟΦΙΑ (Ν.Δ.)

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΑΝΝΑ (Ν.Δ.)

ΚΑΝΕΛΛΗ ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ (Κ.Κ.Ε.)

ΑΜΥΡΑ ΓΕΩΡΓΙΟ (ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ)

ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΑΥΡΟΣ (ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ)

ΚΟΥΙΚ ΤΕΡΕΝΣ (ΑΝΕΛ)

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Το Σχέδιο Νόμου για το ασφαλιστικό, που έχει, ήδη, κατατεθεί στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί την Κυριακή, επιφέρει τελειωτικό χτύπημα στη Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση της χώρας.

Ήδη, έχει κριθεί αντισυνταγματικό από το Ελεγκτικό Συνέδριο και κατά κοινή ομολογία δημιουργεί ένα θνησιγενή ενιαίο φορέα.

Καταργεί, όμως, με διαδικασίες fast track το δημοσιογραφικό επάγγελμα, την ελεύθερη ενημέρωση και βάζει λουκέτο στα δημοσιογραφικά Ταμεία και τις Ενώσεις Συντακτών.

Είναι τόσο προφανής η επιδίωξη της νομοθετικής αυτής πρωτοβουλίας, ώστε με το άρθρο 38, παρ. 9, το οποίο προσετέθη σκοπίμως την τελευταία στιγμή στο κείμενο του νομοσχεδίου, καταργείται με ρητή διάταξη όλη η Νομοθεσία από το 1941 μέχρι σήμερα, που αφορά το αγγελιόσημο.

Πρόκειται για τον κοινωνικό πόρο, εγγύηση της ελευθερίας της έκφρασης, που υποκαθιστά χρόνια τώρα την οιονεί εργοδοτική εισφορά όπως και τη συμμετοχή του κράτους στην κοινωνική ασφάλιση, αλλά και τα Tαμεία ανεργίας και αλληλοβοηθείας των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Είναι τόσο προκλητική η εν ψυχρώ εκτέλεση την ενημέρωσης και του διακριτού ρόλου που οφείλουν να υπηρετούν οι δημοσιογράφοι, αφού σε αντίθεση με όλα τα άλλα άρθρα του νομοσχεδίου, που εφαρμόζονται από την 1.1.2017, αυτό, το συγκεκριμένο άρθρο, ισχύει από της δημοσιεύσεως (δηλαδή αμέσως μετά την ψήφισή του).

Με τον τρόπο αυτό, οι δημοσιογράφοι άνεργοι, απλήρωτοι, όσοι  ακόμη εργάζονται και οι συνταξιούχοι μαζί, σκοπίμως και εκδικητικάμένουν από την  ψήφιση του νομοσχεδίου χωρίς ασπιρίνη, δίχως περίθαλψη επειδή επιμένουν να διαφωνούν με τις ανάλγητες πρακτικές σε βάρος της κοινωνίας και της ενημέρωσης.

Ταυτόχρονα, όμως,  με την ενσωμάτωση του ΕΤΑΠ –ΜΜΕ στον ΕΦΚΑ καταργούνται οι ΣΣΕ, η μισθωτή εργασία και όλες οι καταστατικές διατάξεις των Ταμείων μας, που εναρμονισμένες με τα καταστατικά των Ενώσεων Συντακτών, διασφαλίζουν τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία στην κατεύθυνση τη συνταγματικής επιταγής.

Έτσι, οι συντάκτες μεταβάλλονται υποχρεωτικά σε εμπόρους ή πλασιέ ειδήσεων, ώστε να εξυπηρετηθεί ο στόχος  της απόλυτης χειραγώγησης της κοινής γνώμης από εργοδοτικά και πολιτικά κέντρα στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται  στην ενημέρωση.

Η μόνη σωστή επιλογή δεν μπορεί να είναι άλλη από την απόσυρση του εκτρώματος Κατρούγκαλου-Πετρόπουλου και των άρθρων που αφορούν την κατάργηση των δημοσιογραφικών Ταμείων, του συνδικαλιστικού δικαιώματος και των Ενώσεων Συντακτών.

Η ψήφιση αυτού του σχεδίου νόμου αποτελεί «αιτία πολέμου» με την Κυβέρνηση.

Το γνωρίζετε. Σας έχουμε ενημερώσει. Ουδείς μπορεί να προφασισθεί άγνοια.

Θεωρούμε  ότι την ύστατη αυτή στιγμή θα συναισθανθείτε κι εσείς το έγκλημα εκ προμελέτης που συντελείται σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας και, βεβαίως, κατά της ενημέρωσης και κατά των δημοσιογράφων.

Έχετε, λοιπόν, υποχρέωση να μη συναινέσετε με την ψήφο σας. Όλοι κρινόμαστε…

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ

Ο Πρόεδρος                                             Η Γενική Γραμματέας

Σταμάτης Νικολόπουλος                                  Νανά Νταουντάκη

asfalistiko geliografia

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν