Διαγνωστικά Κέντρα: «Ο ΕΟΠΥΥ δημεύει άδικα και αυταρχικά το 70% των εσόδων μας»

  • Γιάννα Σουλάκη
μεταλλαγμένα
Στα κάγκελα βρίσκονται ξανά το τελευταίο διάστημα οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων εξαιτίας του μέτρου των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback). Τα υπέρογκα ποσά, τα οποία όπως λένε υπερβαίνουν το 70% των εσόδων τους, ο ΕΟΠΥΥ τους ζητά μάλιστα να τα προκαταβάλλουν για όλη τη χρονιά. Ο κλάδος έχει αποφασίσει κινητοποιήσεις στις 18, 19 και 20 Ιουλίου.

Για «άδικη δήμευση των εσόδων τους» και υπονόμευση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κατηγορούν τον ΕΟΠΥΥ οι ιδιοκτήτες των διαγνωστικών κέντρων και πολυϊατρείων. Όπως λένε, «οι αναγραφόμενες αμοιβές στα παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ είναι εικονικές και δεν καταβάλλονται στο σύνολό τους!!!»

«Ο ΕΟΠΥΥ δημεύει άδικα και αυταρχικά το 70% των εσόδων μας, τινάζει στον αέρα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και οδηγεί τους Έλληνες επιστήμονες είτε στην οικονομική εξαθλίωση, είτε στις αγορές του εξωτερικού. Επί της ουσίας, οι ιδιώτες εργαστηριακοί ιατροί πληρώνουμε τις εξετάσεις που διενεργούν οι ασφαλισμένοι και φορτωνόμεθα διαρκώς με χρέη από τον ΕΟΠΥΥ», τονίζουν οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί.

Τα μέλη του Συνδέσμου Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδος, (Σ.ΙΔ.Ε.Ι.Δ.ΕΛ.) ζητούν:

  • την άμεση κατάργηση της προκαταβολής του 70% του claw back του 2022.
  • όποια εξέταση εκτελείται, να αποζημιώνεται στο ακέραιο, χωρίς υποτιμολογήσεις!

«Δεν ζητάμε να πληρώνουν οι ασθενείς τις εξετάσεις τους! Ζητάμε να τις πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ ως οφείλει και όχι εμείς!!! Ζητάμε την επαρκή χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας!», τονίζουν.

Ο Σ.ΙΔ.Ε.Ι.Δ.ΕΛ. αποφάσισε να συμμετάσχει και να στηρίξει την απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου (Συντονιστικό Όργανο φορέων Π.Φ.Υ.) για τις 18, 19 και 20 Ιουλίου 2022.