Διαγνωστικά Κέντρα: Άρχισε η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων – Σε ποιες περιπτώσεις θα ανοίγουν

  • Γιάννα Σουλάκη
Διαγνωστικά Κέντρα
Αρχίζει από σήμερα η μεγάλη επ' αόριστον απεργία στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, εργαστηρίων και πολυϊατρείων, τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες για διαγνωστικές, εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις, σε πάνω από το 90% των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.

Κλειστές τις πόρτες τους μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους δηλώνουν ότι θα κρατήσουν οι γιατροί και ιδιοκτήτες των εργαστηρίων, ενώ από σήμερα και στο εξής, δεν θα εξυπηρετούνται οι ανάγκες για διαγνωστικές εξετάσεις, όχι μόνο των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, αλλά συνολικά όλων των ασθενών.

Έτσι η εναλλακτική λύση που έχουν όσοι ενδιαφέρονται να υποβληθούν άμεσα σε εξετάσεις, είναι μόνο τα δημόσια νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και οι δομές της δημόσιας πρωτοβάθμιας περίθαλψης, που όμως, έχουν μεγάλες λίστες αναμονής.

Γ. Βουγιούκας: “Ανοιχτά μόνο για 3 ώρες κάθε απόγευμα”

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), Γεώργιος Βουγιούκας, μιλώντας στο Iatropedia.gr λέει ότι στη σημερινή απεργία, αναμένεται η καθολική -σχεδόν- συμμετοχή των εργαστηρίων και διαγνωστικών:

“Απεργούμε κανονικά και έχει, ήδη, δηλωθεί από τους συναδέλφους, πολύ μεγάλη συμμετοχή. Είναι κλειδωμένα τα ιατρεία μας. Είναι αποχή διαρκείας. Δεν θα διενεργούνται καθόλου νέες εξετάσεις. Λουκέτο κανονικό, οι πόρτες δεν υποχωρούν παρά μόνο αν κάποιος … τις σπάσει”, αναφέρει χαριτολογώντας.

Παρ’ όλα αυτά υπάρχει μια και μοναδική εξαίρεση. Τα διαγνωστικά κέντρα θα ανοίγουν καθημερινά από τις 5 μ.μ. έως τις 8.00 μ.μ. το απόγευμα, όπως τονίζει ο κ. Βουγιούκας, μόνο για να παίρνουν οι ασθενείς απαντήσεις από τις εξετάσεις, στις οποίες έχουν υποβληθεί το προηγούμενο διάστημα:

“Θα λειτουργούμε μόνο με προσωπικό ασφαλείας, δηλαδή με μία ή δύο γραμματείς σε κάθε διαγνωστικό κέντρο, μόνο και μόνο για τον κόσμο που θέλει να παίρνει τα αποτελέσματα των εξετάσεων που έκανε το προηγούμενο διάστημα. Έτσι, 5 με 8 το απόγευμα, αποφασίσαμε να ανοίγουμε για να δίνουμε αποκλειστικά και μόνο αποτελέσματα των εξετάσεων που διενεργήθηκαν την εβδομάδα που πέρασε”.

Διαγνωστικά Κέντρα: Τι ζητούν οι ιδιοκτήτες από την πολιτεία

Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κέντρων και εργαστηρίων, αποφάσισαν απεργία διαρκείας, μετά από άκαρπη συνάντηση που πραγματοποίησαν με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Βασίλη Πλαγιανάκο, και τον αντιπρόεδρο κ. Τάκη Γεωργακόπουλο. Ωστόσο, την περασμένη Παρασκευή δέχθηκαν τηλεφώνημα από τον Υπουργό Υγεία, κ. Ανδρέα Ξανθό, ο οποίος τους κάλεσε σε συνάντηση την ερχόμενη Τρίτη:

“Ισχύει πράγματι”, λέει ο κ.Βουγιούκας: “Ο υπουργός μας ειδοποίησε ότι θέλει να μας δει την Τρίτη, δεν καθόρισε, όμως, ώρα και περιμένουμε να μας ειδοποιήσει”.

Οι ιδιοκτήτες των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων ζητούν από την πολιτεία αύξηση των χαμηλών κλειστών προϋπολογισμών για την πρωτοβάθμια περίθαλψη, καθώς τα κονδύλια της πολιτείας δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των ασθενών όλης της χώρας, με αποτέλεσμα οι υπερβάσεις των δαπανών να μετακυλίονται στα ταμεία των διαγνωστικών κέντρων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όπως λέει η Συντονιστική Επιτροπή των Διαγνωστικών Κέντρων, στην οποία προεδρεύει ο κ. Πατσουράκος, όλα τα διαγνωστικά να έχουν απώλειες από τα έσοδά τους από 20% έως και 70%, με κίνδυνο να κλείσουν:

“Πνιγόμαστε. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια. Γιατί όσο συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε και να εξυπηρετούμε τον ΕΟΠΥΥ με αυτά τα δύο επαχθή μέτρα clawback και το rebate, τόσο καταγράφουμε ζημίες”, αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΑΣΙΔΙΚ κ.Βουγιούκας.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή απεργία υποστηρίζεται σχεδόν από το σύνολο των διαγνωστικών κέντρων, από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) και τον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας (ΙΣΑ)