Δέσμευση Πετρόπουλου ότι θα γίνουν βελτιώσεις στον πίνακα μη αναστρέψιμων παθήσεων

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Προς την σωστή κατεύθυνση είναι οι δηλώσεις που έκανε χθες ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του αντιπροέδρου της Βουλής, βουλευτή του Ποταμιού, Σπύρου Λυκούδη, για τον πίνακα μη αναστρέψιμων παθήσεων και τα άτομα με Πολλαπλή Σκλήρυνση. Αλλά γιατί δεν μπορούσε από την αρχή να γίνει μια πιο σωστά οργανωμένη καταγραφή των προβλημάτων;

Το υπουργείο Εργασίας παρακολουθεί συνεχώς τον πίνακα, στον οποίο έχει ενταχθεί η Σκλήρυνση κατά Πλάκας ως μη αναστρέψιμη πάθηση και θα τον βελτιώσει όπου απαιτηθεί, σημείωσε ο κ. Πετρόπουλος συμπληρώνοντας ότι σύντομα θα εκδοθεί απόφαση που θα δίνει και το εξωιδρυματικό επίδομα, το οποίο δεν προβλεπόταν, σε άτομα που πάσχουν από Σκλήρυνση κατά Πλάκας, όταν είναι η πάθηση στον βαθμό που ο ασθενής δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί.

Είπε ο υφυπουργός:

«Το εξωιδρυματικό επίδομα είναι μία σημαντική δαπάνη αλλά αναγκαία γι’ αυτόν τον άνθρωπο, τον έναν που θα χρειαστεί βοήθεια. Και θα το κάνουμε και αυτό. Δεν προβλεπόταν. Το κάνουμε. Αυτό αποδεικνύει ότι συνεχώς παρατηρούμε και παρακολουθούμε από κοντά, όπως κι εσείς τονίσατε ότι οφείλουμε να κάνουμε, την πάθηση αυτή. Κι έτσι θα το βλέπουμε».

Βέβαια, θα ήταν προτιμότερο πριν εκδοθεί ο νέος πίνακας μη αναστρέψιμων παθήσεων- ο οποίος να θυμίσουμε ότι αρχικώς δεν συμπεριέλαβε την Πολλαπλή Σκλήρυνση- θα έπρεπε να έχει γίνει η απαραίτητη διαβούλευση με συλλόγους ασθενών, ειδικούς γιατρούς, επιστημονικές εταιρίες και όποιον άλλον θα μπορούσε να είχε βοηθήσει προς την σωστή κατεύθυνση…

Τώρα ετοιμάζονται για «βελτιώσεις» που εγώ θα χαρακτηρίσω «μπαλώματα» τα οποία δημιουργούν αγωνία στους χρόνια πάσχοντες και δυστυχώς απασχολεί και υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας που θα μπορούσαν να έχουν τελειώσει με αυτήν την ιστορία εδώ και μήνες αν την είχαν κάνει πιο οργανωμένα και δημοκρατικά.

Παρακολουθήστε παρακάτω τα όσα είχε πει στο Iatropedia η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, Βάσω Μαράκα πριν από λίγες εβδομάδες: