Δεν βρίσκουν εύκολα την …υγειά τους οι Έλληνες λόγω της οικονομικής κρίσης

  • Iatropedia
Σε έρευνα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσαλλονίκης η οποία διεξήχθη τον Ιούνιο με τηλεφωνικές συνεντεύξεις και τυχαία δειγματοληψία σε 1.030 κατοίκους του νομού Θεσσαλονίκης, με την πλειοψηφία αυτών (53%) να δηλώνουν μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα έως 1.000 ευρώ, οι μισοί περίπου ερωτηθέντες (51,4%) δήλωσαν δυσαρεστημένο με τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στην χώρα!

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Και σαν να μην έφτανε αυτό, το 53,3% αναφέρει ότι επισκέπτεται πιο συχνά ιδιωτικά ιατρεία, το 34,3% τα νοσοκομεία, το 32,7% το ΙΚΑ, το 17,6% τα ιδιωτικά πολυιατρεία και κλινικές και το 5,6% τα κέντρα υγείας.

Από αυτούς που επισκέπτονται ιδιωτικό γιατρό, το 44,1% δηλώνει ότι το επιλέγει μόνο όταν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή χρειάζονται εξειδικευμένες υπηρεσίες (10,2%).

Οι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών έχει αυξηθεί τα τελευταία τρία χρόνια σε ποσοστό 48,3%, ενώ το 24,3% ότι έχει μείνει ίδιο και το 16,3% ότι έχει ελαττωθεί. Το 75,6% δηλώνει ότι έχει κάνει χρήση υπηρεσιών του ΕΟΠΠΥ και το 24,4% όχι.

Από τους χρήστες των υπηρεσιών, το 31,9% τις αποτιμά θετικά, το 17,4% μάλλον θετικά, το 15,5% αρνητικά και το 10,9% μάλλον αρνητικά.

Κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων την έρευνας, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, επεσήμανε ότι «οι κρατικές υπηρεσίες υγείας εξακολουθούν να μην έχουν βελτίωση, ο προϋπολογισμός τους είναι μειωμένος κατά 30% σε σχέση με το 2009 και ταυτόχρονα δεν υπήρξαν αλλαγές στο διοικητικό μοντέλο, που ενδεχομένως να μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες από την οικονομική δυσχέρεια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν