Δεν συμφωνούν όλοι οι κλινικάρχες στην παραχώρηση κλινών ΜΕΘ χωρίς ανταλλάγματα

  • Γιάννα Σουλάκη
ιδιωτικών κλινικών
Κάποιοι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών δεν φαίνονται διατεθειμένοι να συνεργαστούν με το δημόσιο, χωρίς να λάβουν γενναία -και κατά κύριο λόγο οικονομικά- ανταλλάγματα.

Το Υπουργείο Υγείας κατάφερε να εξασφαλίσει μέχρι στιγμής – μετά από συμφωνία με την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ) – 45 κλίνες ΜΕΘ για την Αττική. Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ), όμως, δεν συμφωνεί με την παραχώρηση 40 επιπλέον κρεβατιών (σύνολο 85) που έχει ζητήσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών των κατοίκων του λεκανοπεδίου, χωρίς να ικανοποιηθούν συγκεκριμένα αιτήματά του.

Την ίδια στιγμή, οι ασθενείς που χρήζουν εντατικής νοσηλείας και βρίσκονται εκτός ΜΕΘ είναι περίπου 40, με το νούμερο αυτό να μεταβάλλεται καθημερινά.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ), Γρηγόρης Σαραφιανός, μιλώντας στο iatropedia.gr δήλωσε:

“Από τη στιγμή που υπάρχει ανάγκη και πεθαίνουν άνθρωποι φυσικά και θα τα δώσουμε τα κρεβάτια, δεν θα εκβιάσουμε για να πάρουμε ανταλλάγματα. Δεν μπορούμε να εκβιάσουμε και δεν πρέπει η κάθε κυβέρνηση να εκβιάζεται. Είναι άλλο το ένα άλλο το άλλο. Δείχνουμε την καλή μας θέληση κι από κει και πέρα ζητάς ανταπόκριση. Υπάρχει και κάποιο όριο ηθικής”, τόνισε χαρακτηριστικά.

ΣΕΚ: Τι ζητά από το Υπουργείο Υγείας

Σε συνάντηση την Πέμπτη 9/1 μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και εκπροσώπων του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ), οι τελευταίοι δεν συμφώνησαν στη διάθεση των επιπλέον 40 κλινών ΜΕΘ κι έτσι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία. Συνεπώς παραμένει η διάθεση 45 κλινών ΜΕΘ στην Αττική από την ΠΕΙΚ.

Θα λεγε κανείς ότι ήταν ακριβώς η συγκυρία που περίμεναν κάποιοι -όχι όλοι- εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών, ώστε να διεκδικήσουν με σκληρή διαπραγμάτευση πολλά και σοβαρά θέματα που απασχολούν τον κλάδο.

Έτσι, για την παραχώρηση των κλινών ΜΕΘ στο Δημόσιο, από τον ΣΕΚ ζητήθηκαν τα εξής:

  • αύξηση του πρoϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ σε ποσοστό ανάλογο της αύξησης του ΑΕΠ
  • μείωση του ΦΠΑ στο 13% από 24% που είναι σήμερα
  • αλλαγή του ΕΚΠΥ τον ερχόμενο Φεβρουάριο – Μάρτιο με τον οποίο έμπαιναν όρια στις κλινικές, σχετικά με υπερχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλισμένων του. Οι εκπρόσωποι του ΣΕΚ ζήτησαν να υπάρχει ελεύθερη οικονομική επιβάρυνση στις νοσηλείες των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ και κατάργηση του τιμοκαταλόγου.
  • απόσυρση προστίμων από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ προς τις ιδιωτικές κλινικές
  • μετονομασία των Κλινικών σε Ιδιωτικά Νοσοκομεία με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στα τέλη Ιανουαρίου
  • να μην γίνεται η διαχείριση των παραχωρούμενων κλινών ΜΕΘ από το ΕΚΑΒ, αλλά από τις ίδιες τις ιδιωτικές κλινικές

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας  δεσμεύτηκε ότι με τον επόμενο νομοσχέδιο και ήδη από τις αρχές Φεβρουαρίου οι κλινικές θα μετονομαστούν σε ιδιωτικά νοσοκομεία. Όμως, παρά το γεγονός ότι δίνει μάχη με τον χρόνο για να εξασφαλίσει τα απαιτούμενα κρεβάτια εντατικής θεραπείας, δεν φαίνεται διατεθειμένη -σύμφωνα με πληροφορίες- να υποχωρήσει εσπευσμένα σε μία σειρά σοβαρών θεμάτων και κυρίως κάτω από καθεστώς πίεσης.