Δεν πήρες ποτέ πτυχίο; Δεν έλαβες ποτέ ειδικότητα; Ήρθε η ώρα να δικαιωθείς!

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Θέλω να ελπίζω ότι κάτι δεν καταλάβαμε καλά... Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα ισχύσει ειδικά για τα πλαστά ιατρικά πτυχία αλλά μόνο για πτυχία από ιδιωτικά ΤΕΕ (όχι ότι δεν είναι κι αυτό παράνομο)... Αν ισχύσει πάντως, θα είναι παγκόσμια πρωτοτυπία και θα φέρει την χώρα μας πάλι στα πρωτοσέλιδα για το μοναδικό παράδειγμα στην Ευρώπη κράτους που νομιμοποιεί τους παράνομους. Ο λόγος για τις εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων που λέγεται ότι θα μπορούν να περάσουν δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι έχουν καταλάβει την πολυπόθητη θέση στο ελληνικό Δημόσιο καταθέτοντας πλαστά πτυχία..! Κι οι άνεργοι με πτυχία και μεταπτυχιακά κάνουν ουρές έξω από τον ΟΑΕΔ!

Ερώτηση στην Βουλή κατέθεσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος σχετικά με το θέμα που προέκυψε με την ενδεχόμενη νομιμοποίηση πλαστών πτυχίων δημοσίων υπαλλήλων. Ο κ. Θεοχαρόουλος ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς εάν είναι στις προθέσεις τους να νομιμοποιήσουν μέσω εξετάσεων όσους δημοσίους υπαλλήλους είναι κάτοχοι πλαστών τίτλων σπουδών που τους έδωσαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και τελικά να διοριστούν.

Αναλυτικά η ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών-Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων αναφέρει:

Εντύπωση προκαλούν τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε ενδεχόμενη νομιμοποίηση από την κυβέρνηση των δημοσίων υπαλλήλων που είναι κάτοχοι πλαστών τίτλων σπουδών, κατόπιν υποβολής τους σε εξετάσεις προκειμένου να πιστοποιηθούν οι γνώσεις τους. Οι πλαστοί τίτλοι έδωσαν τη δυνατότητα στους υπαλλήλους αυτούς να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και να εργάζονται σήμερα στο Δημόσιο, καταλαμβάνοντας θέσεις τις οποίες κανονικά θα έπρεπε να έχουν καταλάβει υποψήφιοι με πραγματικά προσόντα.

Επειδή:

· Είναι αδιανόητο στην κρίσιμη αυτή συγκυρία για την χώρα, με την ανεργία στα ύψη και την αξιοκρατία να αναζητείται, να υπάρχει έστω και η υπόνοια να επιβραβεύεται η χρήση πλαστών δικαιολογητικών για πρόσληψη στο Δημόσιο.

· Έχουν δημοσιευθεί καταγγελίες, βάσει των οποίων κάτοχοι παράνομων και πλαστών τίτλων βρίσκονται σε λίστα διοριστέων του ΑΣΕΠ. Και είναι πράγματι ανεπίτρεπτο να γίνουν από την κυβέρνηση τέτοιοι διορισμοί αδιαφορώντας για τη διαφανή διεξαγωγή του διαγωνισμού, με την ίσοις όροις συμμετοχή των διαγωνιζόμενων στις διαδικασίες.

· Πρέπει επιτέλους να ληφθούν σοβαρές νομοθετικές πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση του φαινομένου των πλαστών τίτλων σπουδών, διότι αποτελεί ένα μείζον ζήτημα που πλήττει το δημόσιο εκπαιδευτικό αγαθό, προκαλεί ανισότητες και αναπαράγει εστίες διαφθοράς και διαπλοκής.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Είναι στις προθέσεις σας να νομιμοποιήσετε μέσω εξετάσεων όσους δημοσίους υπαλλήλους είναι κάτοχοι πλαστών τίτλων σπουδών που τους έδωσαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και να διοριστούν; Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για να αντιμετωπίσετε το θέμα των πλαστών πτυχίων;

Σύμφωνα με «Τα Νέα» το θέμα αυτό έχει δημιουργήσει πρόβλημα μεταξύ της κυβέρνησης και ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων καθώς οι τελευταίοι ζητούν την παραπομπή όσων επέλεξαν να κοροϊδέψουν το Δημόσιο για να το…υπηρετήσουν.

Χαρακτηριστικά αναφέρουν: «Είναι δυνατόν κάτοχοι παράνομων και πλαστών τίτλων σπουδών να μένουν στη θέση τους και το πρόβλημα να κρύβεται κάτω από το χαλί με μια διαδικασία εξετάσεων που δήθεν θα πιστοποιεί τις γνώσεις τους; Είναι δυνατόν οι ένοχοι απάτης που εμπίπτει στη δικαιοδοσία του ποινικού νόμου να εξαγνίζονται, επειδή θα επανεξεταστούν από επιτροπή του Δημοσίου;» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ιδρυτών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων.

Σύμφωνα με καταγγελίες, περισσότεροι από 2.000 σπουδαστές έλαβαν δεύτερο πτυχίο με Άριστα από ιδιωτικά ΤΕΕ της Άρτας, καθώς όλοι ήταν απόφοιτοι δημόσιων κυρίως τεχνικών λυκείων με χαμηλή βαθμολογία. Αυτοί οι τίτλοι τούς έδωσαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και να εργάζονται σήμερα στο Δημόσιο καταλαμβάνοντας θέσεις τις οποίες κανονικά θα έπρεπε να έχουν καταλάβει υποψήφιοι με πραγματικά προσόντα. Πρόσφατα εξάλλου η ΟΙΕΛΕ δημοσιοποίησε κι άλλα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία τουλάχιστον 20 κάτοχοι παράνομων και πλαστών τίτλων βρίσκονται σε λίστα διοριστέων του ΑΣΕΠ.

Τα κοινωνικά Δίκτυα ήδη «γλεντούν» την πιθανότητα επιβράβευσης των παρανόμων… Δείτε μερικά σχόλια:

1/Βρίσκεις 2,5 χιλιάδες ΔΥ με πλαστά απολυτήρια λυκείου, τι κάνεις;
-Τους απολύεις επιτόπου
-Τους απολύεις επιτόπου και τους διώκεις για απάτη
-Τους απολύεις και τους αντικαθιστάς με 2,5 χιλιάδες άνεργους πτυχιούχους που δεν έχουν να φάνε
-ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΑΣ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΤΟ ΚΩΛΟΧΑΡΤΟ ΤΟΥΣ ΜΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑΤΙ ΑΧΟΥ ΤΑ ΜΩΡΕ ΓΟΥΤΣΟΥ ΓΟΥΤΣΟΥ

2/Δηλαδή και εκείνος ο γιατρός της Σκύρου με τα πλαστά πτυχία θα τα νομιμοποιήσει τώρα? και εγώ 16 χρόνια στα θρανία? που να απευθυνθώ να μου δώσουν πλαστό πτυχίο πυρηνικής που μου αρέσει?

3/Διαβάζαμε και διαβάζουν για τις Πανελλήνιες. Στραβωθήκαμε. Τι καταφέραμε; εκείνοι όμως με το πλαστό θα το νομιμοποιήσουν. Ακούει κανείς;