Αν δεν μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη, δεν θα μειωθεί και το clawback

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για μείωση του clawback κατά 30% έως το τέλος του 2017 και ως εκ τούτου, ο στόχος είναι από τώρα ο έλεγχος της φαρμακευτικής δαπάνης. Έτσι, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης υπέβαλε μία σειρά από προτάσεις στην Επιτροπή Ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης του υπουργείου Υγείας.

Παρά τις προτάσεις του κ. Μπερσίμη ωστόσο που πιθανώς θα υιοθετηθούν και πιθανώς θα αποδώσουν, το πρώτο εξάμηνο του 2016 η υπέρβαση στην φαρμακευτική δαπάνη ανήλθε στα 216 εκατ. ευρώ, έναντι υπέρβασης 152 εκατομμυρίων το αντίστοιχο εξάμηνο του 2015. Δηλαδή είχαμε αύξηση της τάξεως του 42,1% και το μάρμαρο θα πληρωθεί από το clawback!

Και τα πράγματα δεν είναι καλύτερα με τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, στην οποία καταγράφηκε υπέρβαση 99 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Κάπως έτσι, οι  φαρμακευτικές επιχειρήσεις θα κληθούν να επιστρέψουν 600 εκατ. ευρώ, ποσό μεγαλύτερο από την συνολική φαρμακευτική δαπάνη του ΕΣΥ , δηλαδή 570 εκατ. ευρώ!

 

Πάντως, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ εισηγείται ηλεκτρονική προέγκριση των αιτημάτων, με σκοπό την ταχύτερη εξέτασή τους και προτείνει επίσης τη χρήση ελεγκτών γιατρών ΕΟΠΥΥ στις ιδιωτικές κλινικές, με σκοπό την εξέταση των προϋποθέσεων χορήγησης των φαρμάκων υψηλού κόστους. Τέλος, ο κ. Μπερσίμης εισηγείται να ελέγχονται οι ενδείξεις, οι δόσεις και οι προϋποθέσεις χορήγησης για τα φάρμακα υψηλού κόστους νοσοκομειακής χρήσης.