Δεν κάνω παιδί! Μήπως φταίει ο άνδρας μου;

  • Iatropedia
Όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια αυξάνονται τα νέα ζευγάρια που ζουν με το άγχος και τη στενoχώρια της ανεξήγητης υπογονιμότητας αλλά και των επαναλαμβανόμενων αποβολών.

Αυτή η αδυναμία επίτευξης εγκυμοσύνης συχνά οδηγεί πολλούς νέους ανθρώπους στην απογοήτευση καθώς χάνουν τις ελπίδες τους για την απόκτηση παιδιών, λόγω της ανεξήγητης υπογονιμότητας.

Ανεξήγητη υπογονιμότητα χαρακτηρίζεται η κατάσταση αυτή κατά την οποία το ζευγάρι δεν μπορεί να συλλάβει παρά το γεγονός ότι όλες οι εξετάσεις τους δείχνουν φυσιολογικές.

Πότε όμως μπορούμε να πούμε ότι ευθύνεται ο άντρας;

Μία από τις «αντρικές» αιτίες αδυναμίας επίτευξης εγκυμοσύνης είναι ο κατακερματισμός του DNA του σπέρματος. Όπως αναφέρει ο Μαιευτήρας- Χειρουργός Γυναικολόγος, ειδικός στην Λαπαροσκοπική και Ρομποτική Χειρουργική, Παναγιώτης Ψαθάς: «Όταν μιλάμε για κατακερματισμό του DNA του σπέρματος και απόπτωση, μιλάμε, για αυτοκαταστροφή των κυττάρων. Υψηλά ποσοστά σπερματοζωαρίων με κατακερματισμένο DNA, είναι συχνά, το αίτιο της αντρικής υπογονιμότητας, που δεν μπορεί να ανιχνευθεί με τις συμβατικές εξετάσεις. Το ποσοστό της αντρικής υπογονιμότητας, η οποία οφείλεται σε DNA απόπτωση σπέρματος, δεν είναι μικρό, αγγίζει το 15%».

Το αντρικό αυτό πρόβλημα διαγιγνώσκεται με μια ειδική εξέταση σπέρματος η οποία δεν περιλμαβάνεται στις εξετάσεις ρουτίνας και γίνεται μόνο όταν ο ιατρός το θεωρήσει απαραίτητο.

Επαναλαμβανόμενες αποβολές

Όταν τα σπερματιζωάρια δεν είναι γενετικά ακέραια, λόγω του κατακερματισμού του DNA τους, ( DNA fragmentation) τότε τα έμβρυα που μπορεί να προκύψουν, δεν θα έχουν φυσιολογική ανάπτυξη και η εγκυμοσύνη δεν θα προχωρήσει, θα είναι παλίνδρομη.

Υπάρχει θεραπεία για το πρόβλημα της αυξημένης απόπτωσης;

Η θεραπευτική προσσέγγιση σε αυτό το πρόβλημα, μοιράζεται σε δύο κατευθύνσεις. Σύμφωνα με το κο Ψαθά:

«Η πρώτη είναι, η λήψη συγκεκριμένων βιταμινών από τον άντρα, όπως C, E, και ιχνοστοιχείων όπως το σελήνιο και ο ψευδάργυρος. Επίσης η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών μας, με αύξηση της κατανάλωσης αντιοξειδωτικών τροφών, όπως φρούτα, λαχανικά, κόκκινο κρασί και πράσινο τσάι κ.α.

Η δεύτερη κατέυθυνσή μας είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση με τη χρήση μικροσκοπίου υψηλής ευκρίνειας. Έτσι μπορεί να ξεπαραστεί το πρόβλημα της αυξημένης απόπτωσης DNA σπέρματος και να επιτευχθεί μια υγιής εγκυμοσύνη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ενδομητρίωση: Πως επηρεάζει τη γονιμότητα;

Γιατί αδυνατίζει το σπέρμα; Όλες οι αιτίες!