Δέκα νοσηλευτές… χωρίζουν το Λαϊκό από τις μεταμοσχεύσεις ήπατος

  • Iatropedia
Σκανδαλώδης είναι η αδιαφορία της Πολιτείας και μιας σειράς από υπουργούς Υγείας στο θέμα του τμήματος μεταμοσχεύσεων ήπατος στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο "Λαϊκό". Μετά τις περιπέτειες της Μονάδας Μεταμόσχευσης Νεφρών, που ευτυχώς τελικά επιλύθηκαν, ήρθε η σειρά για την Μονάδα Μεταμόσχευσης Ήπατος να μένει ανενεργή ενώ διαθέτει εξοπλισμό, κλίνες, πλήρη γαστρεντερολογική κλινική και 5 ειδικούς χειρουργούς! Περισσεύουν, φαίνεται, χρήματα για επεμβάσεις στο εξωτερικό...

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Επί 1,5 χρόνο ζητούν 10 νοσηλευτές για να αρχίσουν τα χειρουργεία αλλά όλοι όσοι πέρασαν από την ηγεσία του ΥΥΚΑ υπόσχονται, κουνούν το κεφάλι με κατανόηση και μετά δεν πράττουν τίποτα!

Αδιαφορία και έλλειψη όρεξης για δουλειά ή κάτι άλλο; Ποιος μπορεί να απαντήσει με σιγουριά στην χώρα του… ακατανόητου; 

Η πραγματικότητα είναι όμως ότι όσοι ηπατοπαθείς χρειάζονται μεταμόσχευση ή παρακολούθηση μετά από μεταμόσχευση, πρέπει να πάνε είτε στην Θεσσαλονίκη, είτε στο εξωτερικό. Η μονάδα του «Λαϊκού», παρότι θα μπορούσε να εξυπηρετεί όλη την κεντρική και νότια Ελλάδα, παραμένει ανενεργή επειδή της λείπουν οι απαραίτητοι νοσηλευτές!

Την ίδια ώρα, σε ναδίρ 20ετίας έχει πέσει και ο αριθμός των μοσχευμάτων (νεφρού, ήπατος) καθώς η Πολιτεία δεν ενδιαφέρεται να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό πανελλαδικά. Έτσι, το 2015 μέχρι στιγμής είχαμε 2,7 δότες σε 1 εκατομμύριο πληθυσμού όταν προηγούμενα έτη είχαμε 8,5 δότες ανά 1 εκατ. πληθυσμού και πάλι ήμασταν ουραγοί στην ΕΕ καθώς ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι 20 δότες ανά 1 εκατομμύριο πολιτών.

Στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Νεφρού στο «Λαϊκό» υπηρετούν 6 χειρουργοί και αρκετοί νεφρολόγοι αλλά λείπει και εδώ το 50% των νοσηλευτών. Παρόλα αυτά η Μονάδα λειτουργεί κανονικά και ανάλογα πάντα με την προσφορά οργάνων, που όπως προαναφέραμε, είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά με δύο γιατρούς στην ηγεσία του ΥΥΚΑ, στις θέσεις που προκηρύχτηκαν μέχρι στιγμής για το ΕΣΥ δεν υπάρχει ούτε ένας νοσηλευτής γα το «Λαϊκό», που ίσως να μην είναι ένα απονωμένο νοσοκομείο της περιφέρειας με προβλήματα λειτουργίας, αλλά είναι ένα τριτοβάθμιο νοσοκομείο που μπορεί να ανακουφίσει ειδικές ομάδες σοβαρά πασχόντων, να εκπαιδεύσει νέους γιατρούς και να γλιτώσει χρήματα στο κράτος!