Δέκα ή δεκάδες οι τραυματίες από τα επεισόδια στο Σύνταγμα;

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
συλλαλητήριο
Για 10 τραυματίες αστυνομικούς έκαναν λόγο από την ΕΛΑΣ αλλά τελικά ήδη μεταφερθούν στο 401 περί τους 25 όπως είχαν πει ανεπίσημα και αυτόπτες μάρτυρες νωρίτερα. Υπήρξαν και 4 κλήσεις στο ΕΚΑΒ για πολίτες με αναπνευστικά προβλήματα καθώς η εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων εξάλλου έχει δημιουργήσει αναπνευστικά πρόβλημα σε δεκάδες άλλους ενώ υπάρχουν και τραυματίες που μεταφέρθηκαν με ίδια μέσα... Τέλος, το ΕΚΑΒ διαψεύδει τη μεταφορά 2χρονου παιδιού με αναπνευστικά προβλήματα.

Τέσσερις πολίτες με αναπνευστικά προβλήματα έχουν μεταφερθεί ήδη στο «Σωτηρία» ενώ 9 τραυματίες εξετάστηκαν στον «Ερυθρό» με θλαστικά τραύματα και είναι σχετικά καλά στην υγεία τους… Το Iatropedia κάνει ρεπορτάζ για το θέμα και θα επανέλθει με συγκεκριμένα νούμερα και περιγραφές. Εξάλλου, ειπώθηκε νωρίτερα ότι στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα μεταφέρεται παιδί ηλικίας δύο ετών, και ότι η πληροφορία μάλιστα ανακοινώθηκε από τα μεγάφωνα με τους διαδηλωτές να ανοίγουν διάδρομο για να μεταφερθεί το μωρό στο ασθενοφόρο. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του ΕΚΑΒ που επικαλείται και το ΑΠΕ, η πληροφορία για τη μεταφορά του μωρού στο νοσοκομείο διαψεύδεται.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν στο ύψος του προαυλίου της Βουλής, με μια ομάδα ατόμων να πετά αντικείμενα και καπνογόνα προς την πλευρά των αστυνομικών δυνάμεων οι οποίες έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών προκειμένου να τους απωθήσουν.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στα σκαλιά της Βουλής πίσω από τον Άγνωστο Στρατιώτη με ομάδα κουκουλοφόρων να πετά σιδερολοστούς, καδρόνια, καπνογόνα και διάφορα άλλα αντικείμενα εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ, που βρίσκεται στο σημείο.

Άδωνις Γεωργιάδης

Η ρίψη χημικών σε μια πλατεία με τόσο πολύ πυκνό κόσμο ήταν αληθινή προβοκάτσια. Άφησαν επίτηδες 50 κουκουλοφόρους να πλησιάσουν για να έχουν το πρόσχημα για τα χημικά!», τόνισε στο Twitter ο κ. Γεωργιάδης.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδειξε το πραγματικό της αντιδημοκρατικό πρόσωπο», συμπλήρωσε και κατέληξε: «Ντροπή!».

Αντώνης Σαμαράς

Αντώνης Σαμαράς καταδίκασε ως «προβοκάτσια» τα επεισόδια καταδικάζοντας τη χρήση χημικών στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα.

«Τα εκατομμύρια των Ελλήνων είναι και θα είναι κατά της συμφωνίας των Πρεσπών. Οποία προβοκάτσια κι αν σοφιστούν, όσα δακρυγόνα κι αν ρίξουν ο λαός μένει όρθιος για τη Μακεδονία», τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Λίγο νωρίτερα, ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για υπερκομματική κινητοποίηση καθώς ο κόσμος παλεύει για το δίκαιο του: « Είναι ένα συλλαλητήριο για τη δημοκρατία , πάνω από τα κόμματα. Ο κόσμος διαδηλώνει για το δίκαιο του, για αυτό που πιστεύει».

Εύη Χριστοφιλοπούλου

Σε δήλωσή της η κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου, Υπεύθυνης Εσωτερικών & Προστασίας του Πολίτη του Κινήματος Αλλαγής, για τη χρήση βίας στο Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία αναφέρει:

“Θαύμα! Θαύμα! Τα ΜΑΤ και τα χημικά που θα καταργούσε ο ΣΥΡΙΖΑ στρέφονται εναντίον πολιτών και παιδιών. Αυταρχισμός και καταστολή πέρα από κάθε όριο”.

Τι λένε από την ΕΛΑΣ

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Αστυνομία λειτούργησε βάσει οργανωμένου σχεδίου, που είχε σκοπό να διασφαλίσει το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώσουν, να αποτρέψει έκνομες και παράνομες ενέργειες σε βάρος τους και να διαφυλάξει την έννομη τάξη και εφάρμοσε αυξημένα μέτρα τάξης, ασφάλειας και τροχαίας.

Ωστόσο, οι συγκεκριμένες ομάδες ατόμων «επιτέθηκαν επανειλημμένα και με ιδιαίτερη σφοδρότητα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, με πέτρες, σίδερα, καδρόνια, φωτοβολίδες, εμπρηστικές μολότοφ και άλλα επικίνδυνα αντικείμενα, με σαφή πρόθεση να διασπάσουν τη διάταξη των δυνάμεων και να εισβάλουν στους χώρους του Κοινοβουλίου».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ενδεικτικό της βιαιότητας και της σφοδρότητας των επιθέσεων είναι το γεγονός ότι τραυματίστηκαν 10 αστυνομικοί, οι οποίοι διακομίστηκαν στο 401 Γ.Σ.Ν. Αθηνών.

Επίθεση σε εκπροσώπους μέσων ενημέρωσης

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει το Newsit άγνωστοι χτύπησαν φωτορεπόρτερ και αφαίρεσαν τον εξοπλισμό του… Βίαιες επιθέσεις δέχτηκαν και ρεπόρτερ ξένων ΜΜΕ.

Στην ανακοίνωση της ΕΡΤ επισημαίνεται, επίσης, ότι «οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δεν τρομοκρατούνται. Αντιθέτως, αυτά τα φαινόμενα ενδυναμώνουν τη βούλησή τους να παρέχουν αξιόπιστη και πλουραλιστική ενημέρωση στους Έλληνες πολίτες».