Δείτε που μπορείτε να κάνετε ΔΩΡΕΑΝ διαγνωστικές εξετάσεις, μόνο με παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ

  • Γιάννα Σουλάκη
παραπεμπτικά
Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι ασθενείς που πρέπει να υποβληθούν σε διαγνωστικές εξετάσεις και δεν μπορούν να βρουν τα χρήματα για να καταβάλλουν το 85% του κόστους που απαιτείται, εξαιτίας των νέων κινητοποιήσεων των Διαγνωστικών Κέντρων. Δείτε που μπορείτε να εξυπηρετηθείτε, με τα παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ και χωρίς επιπλέον χρέωση.

Το υπουργείο Υγείας έχει αποστείλει εγκύκλιο στα δημόσια νοσοκομεία και τις δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που πραγματοποιούν διαγνωστικές εξετάσεις, να επεκτείνουν το ωράριο λειτουργίας τους και τα απογεύματα, αλλά και να δέχονται ασθενείς χωρίς ραντεβού.

Εξετάσεις και στις ιδιωτικές κλινικές και στα συνοικιακά διαγνωστικά κέντρα

Την ίδια στιγμή, έχουν αναστείλει τις κινητοποιήσεις τους και οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ), οπότε όσες από αυτές τις ιδιωτικές κλινικές πραγματοποιούν πρωτοβάθμιες διαγνωστικές εξετάσεις, μπορούν να εξυπηρετούν παραπεμπτικά ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ. Εξετάσεις γίνονται και στις ιδιωτικές κλινικές- μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ).

Επίσης, δεν συμμετέχουν στην απεργία των Διαγνωστικών Κέντρων, μικρά και μεσαία Εργαστήρια, οπότε και αυτά θα μπορούν να εξυπηρετήσουν ασφαλισμένους με παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ, χωρίς να απαιτείται η καταβολή του 85% της δαπάνης της εξέτασης.

Που μπορεί να απευθύνεται κάποιος που θέλει να υποβληθεί σε εξετάσεις

Συνοπτικά, εάν κάποιος ασθενής χρειάζεται να υποβληθεί σε διαγνωστικές εξετάσεις μπορεί να απευθυνθεί χωρίς επιπλέον χρεώσεις:

  • στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων όλης της χώρας, χωρίς ραντεβού, πρωί και απόγευμα
  • στα Κέντρα Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου χωρίς ραντεβού
  • στις ιδιωτικές κλινικές που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και πραγματοποιούν διαγνωστικές εξετάσεις
  • σε ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα που δεν συμμετέχουν στην απεργία.

Παράταση μίας εβδομάδας στα παραπεμπτικά που λήγουν

Σε παράταση μιας εβδομάδας των παραπεμπτικών που λήγουν θα προχωρήσει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Την ίδια στιγμή, όσοι έχουν ήδη παραπεμπτικά για ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, δεν θα χρειαστεί να εκδώσουν καινούργια, για να κάνουν τις εξετάσεις τους στις δημόσιες δομές. Θα μπορούν να εξυπηρετηθούν με τα παραπεμπτικά που ήδη έχουν.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν