Δείτε πόση ώρα θα διαρκεί η επίσκεψη στο γιατρό της Πρωτοβάθμιας

  • Γιάννα Σουλάκη
στο γιατρό
Τροποποιητική εγκύκλιος που εξέδωσε ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, καθορίζει αυστηρό πλαίσιο στη χρονική διάρκεια των προγραμματισμένων επισκέψων στο γιατρό κάθε ειδικότητας, των Δημόσιων Δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η διάρκεια κάθε επίσκεψης στο γιατρό και οδοντίατρο καθορίζεται στα 15 λεπτά.

Από τον παραπάνω γενικό κανόνα, εξαιρούνται οι παρακάτω ειδικότητες:

  • Παιδίατροι. Η χρονική διάρκεια της επίσκεψης καθορίζεται στα 20 λεπτά.
  • Οικογενειακοί ιατροί -γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι. Κατά την πρώτη επίσκεψη εγγραφής, η επίσκεψη ορίζεται στη χρονική διάρκεια των 30 λεπτών.
  • Νευρολόγοι και Καρδιολόγοι. Χρονική διάρκεια επίσκεψης 20 λεπτά
  • Μαιευτήρες-Γυναικολόγοι και Οφθαλμίατροι. Χρονική διάρκεια 20 λεπτά
  • Ψυχίατροι. Διάρκεια επίσκεψης 30 λεπτά
  • Παιδοψυχίατροι. Χρονική διάρκεια επίσκεψης στα 45 λεπτά.
  • Οδοντίατροι και ορθοδοντικοί. Καθορίζεται η επίσκεψη στα 30 λεπτά.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι, σε κάθε περίπτωση, η διάρκεια του χρόνου εξέτασης του κάθε ασθενούς εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας του και υπόκειται στην επιστημονική κρίση του γιατρού που τον εξετάζει, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο.

Επαρκεί ο χρόνος της ιατρικής επισκεψης στο γιατρό;

Ο χρόνος της επίσκεψης σε γιατρούς πρωτοβάθμιας αποτελεί για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) δείκτη αξιολόγησης για την ορθολογική χρήση των φαρμάκων. Ωστόσο, τα Συστήματα Υγείας των χωρών έχουν την τάση να συρρικνώνουν αυτούς τους χρόνους, με απώτερο στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη οικονομία δυνάμεων και πόρων. Σύμφωνα με μελέτες, πάντως, ο ιδανικός χρόνος καθορίζεται στα 30 λεπτά.

Σε μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη σε περισσότερες από 10 χώρες, μεταξύ αυτών την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, τη Σουηδία τη Βρεττανία κ.α., οι ερωτώμενοι γιατροί της πρωτοβάθμιας περίθαλψης δήλωσαν δυσαρεστημένοι με τον χρόνο που τους επιτρέπουν τα Συστήματα Υγείας να διαθέσουν στο κάθε ασθενή.

Τι λένε οι πρωτοβάθμιοι γιατροί στη χώρα μας;

Ο πνευμονολόγος γιατρός της Πρωτοβάθμιας και μέλος του Δ.Σ. των γιατρών της (ΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ) Βασίλης Τοπαλιανίδης, σχολιάζει μιλώντας στο Iatropedia.gr ότι ο χρόνος φαίνεται να μην επαρκεί: “Το 15 λεπτο μπορεί να επαρκεί, μπορεί και να αποδειχθεί πάρα πολύ λίγο. Ομως, το μισάωρο για τους οικογενειακούς γιατρούς για να πάρουν όλο το ιστορικό του ασθενή και να γνωριστούν κατά την πρώτη επίσκεψη, δεν επαρκεί σίγουρα. Οι χρόνοι είναι μικροί και πιεστικοί γενικά. Κάποιες φορές ο ασθενής μπορεί να είναι ηλικιωμένος, άλλες φορές κολλάει μπορεί να κολλάει το σύστημα της συνταγογράφησης. Αυτό που είναι πιο σημαντικό, όμως, είναι να υπάρχει επάρκεια γιατρών για να εξυπηρετείται ο κόσμος”, λέει ο γιατρός.