Δεύτερη θεραπεία Covid της Eli Lilly παίρνει έγκριση από το FDA – Χορηγείται και σε παιδιά, από 2 ετών

  • Γιάννα Σουλάκη
Lilly
Μετά την επαναστατική θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα bamlanivimab και δεύτερο φάρμακο της εταιρίας Eli Lilly έλαβε άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης από το FDA για ασθενείς με νόσο COVID-19. Στα πλεονεκτήματα της θεραπείας συγκαταλέγεται η βελτίωση της κλινικής εικόνας του ασθενούς και η μείωση του χρόνου ανάρρωσης.

Η μπαρισιτινίμπη έλαβε άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης από το FDA για τη θεραπεία νοσοκομειακών ασθενών με COVID-19 που χρειάζονται λήψη οξυγόνου. Η θεραπεία χορηγείται σε συνδυασμό με το φάρμακο ρεμντεσιβίρη. Την ανακοίνωση έκαναν οι εταιρείες Lilly και Incyte.

Όπως τονίζουν οι παραγωγοί του φαρμάκου, το FDA έδωσε άδεια για έκτακτη χρήση της μπαρισιτινίμπης σε συνδυασμό με τη ρεμντεσιβίρη σε νοσηλευόμενους ενήλικες και παιδιατρικούς ασθενείς ηλικίας 2 ετών και άνω με πιθανή ή αποδεδειγμένη νόσο COVID-19, που χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο, επεμβατικό μηχανικό αερισμό, ή εξωσωματική οξυγόνωση μεμβράνης. Η μελέτη έγινε σε νοσηλευόμενους ασθενείς και πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (ΝΙΑID) των ΗΠΑ.

«Βελτίωση της κλινικής εικόνα και μείωση του χρόνου ανάρρωσης»

Η άδεια έκτακτης ανάγκης βασίστηκε σε δεδομένα της κλινικής δοκιμής Adaptive (ACTT-2), μιας διπλής τυφλής, τυχαιοποιημένης κατανομής και ελεγχόμενης με εικονικό φάρμακο δοκιμής,  η οποία αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του συνδυασμού μπαρισιτινίμπης και ρεμντεσιβίρης. Η δεύτερη ομάδα των ασθενών (ομάδα ελέγχου) έλαβε τον συνδυασμό ρεμντεσιβίρης και εικονικού φαρμάκου (placebo)

Σύμφωνα με τη δοκιμή αυτή, οι ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε συνδυασμός μπαρισιτινίμπης και ρεμντεσιβίρης είχαν στατιστικώς σημαντική μείωση στο διάμεσο χρόνο μέχρι την ανάρρωση από 8 σε 7 ημέρες και βελτίωση της κλινικής εικόνας τους,  σε σύγκριση με αυτούς που έλαβαν τον συνδυασμό ρεμντεσιβίρη και εικονικό φάρμακο.

«Από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, η Lilly έχει δεσμευτεί να βρει πιθανές θεραπείες για να βοηθήσει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που έχουν προσβληθεί από αυτόν τον ιό», δήλωσε ο David A. Ricks, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Lilly.

Η σημερινή άδεια του FDA για την μπαρισιτινίμπη αποτελεί τη δεύτερη άδεια έκτακτης χρήσης που λαμβάνει θεραπεία της Lilly για τη νόσο COVID-19. Έχει προηγηθεί πριν λίγες μέρες άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης για το εξουδετερωτικό αντίσωμα bamlanivimab που αφορά μη νοσοκομειακούς ασθενείς υψηλού κινδύνου σε πρώιμο στάδιο. Έτσι αυξάνονται ο αριθμός των επιλογών θεραπείας για τους ασθενείς με COVID-19 σε διαφορετικά στάδια της νόσου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν