Δάγκειος πυρετός: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το Περού

  • Ρούλα Τσουλέα
Περού
Περισσότερα από 31.000 κρούσματα καταγράφηκαν τις οκτώ πρώτες εβδομάδες του 2024.

Κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης κήρυξε το Περού στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, καθώς το ισχυρό κύμα καύσωνα σε συνδυασμό με ισχυρές βροχοπτώσεις έχουν οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων δάγκειου πυρετού.,

Από τις αρχές του χρόνου έως χθες, ο ιός που μεταδίδουν τα κουνούπια είχε κοστίσει τη ζωή 32 ασθενών. Τις πρώτες οκτώ εβδομάδες του 2024, εξ άλλου, καταγράφηκαν 31.300 κρούσματα, ανακοίνωσε ο Cesar Vasquez, υπουργός Υγείας του Περού. Μία εβδομάδα νωρίτερα, όμως, τα κρούσματα ήταν 24.981.

Η κυβέρνηση της χώρας ενέκρινε την εξέλιξη αυτή, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση ότι «επίκειται» επιδημία δάγκειου πυρετού στη χώρα.

«Είκοσι περιφέρειες του Περού κηρύσσονται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω του δάγκειου πυρετού», είπε ο κ. Vasquez στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό RPP. Το Περού έχει συνολικώς 25 περιφέρειες.

Με την απόφαση αυτή ενισχύονται οι πόροι για την Υγεία στις πληγείσες περιοχές. Τα περισσότερα κρούσματα στο Περού εντοπίζονται στον βορρά της χώρας, όπου τα νοσοκομεία ήδη πιέζονται.

Ο δάγκειος πυρετός μεταδίδεται από τα τσιμπήματα μολυσμένων κουνουπιών. Προκαλεί συμπτώματα όπως πυρετό, ναυτία, έμετο, κόπωση και πόνους στο σώμα. Όπως εξήγησε ο κ. Vasquez, ο καιρός δημιούργησε τις τέλειες συνθήκες για την αναπαραγωγή των κουνουπιών και την διασπορά του δάγκειου πυρετού.

Το 2023, συνολικώς 428 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο. Τα κρούσματα ανήλθαν σε 269.216. Από πέρυσι η χώρα αντιμετωπίζει υψηλές θερμοκρασίες και έντονες βροχοπτώσεις, λόγω του καιρικού φαινομένου El Nino.

Φωτογραφία: iStock