Δάγκειος πυρετός: Και νέο εμβόλιο στη μάχη κατά της νόσου ρίχνει ο ΠΟΥ

  • Iatropedia newsroom
Ο δάγκειος πυρετός μεταδίδεται από τα κουνούπια
Ενισχύεται το «οπλοστάσιο» κατά της νόσου, εν μέσω αύξησης των λοιμώξεων

Καθώς ο δάγκειος πυρετός, ένας ιός που μεταδίδεται από τα κουνούπια, προκαλεί ολοένα μεγαλύτερη ανησυχία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε την Τετάρτη, 15 Μαΐου, ότι ενέκρινε ένα ακόμη εμβόλιο, της Takeda Pharmaceuticals, ενισχύοντας το «οπλοστάσιο» κατά της νόσου που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο.

Η έγκριση έρχεται εν μέσω αύξησης των ιογενών λοιμώξεων που μεταδίδονται από τα κουνούπια σε όλη την Ασία, την Αφρική και την Αμερική, αλλά και σε περιοχές που δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα στο παρελθόν.

Πέρυσι, η υπηρεσία του ΟΗΕ ανέφερε περίπου 5 εκατομμύρια κρούσματα και πάνω από 5000 θανάτους λόγω της νόσου, ήτοι τους μεγαλύτερους αριθμούς που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Το εμβόλιο της Takeda, το οποίο χορηγείται σε δύο δόσεις, με απόσταση τριών μηνών η μία από την άλλη, προστατεύει από τέσσερις ορότυπους του ιού του δάγκειου πυρετού και πήρε έγκριση από τον ΠΟΥ για χρήση σε παιδιά ηλικίας 6 έως 16 ετών σε περιοχές με υψηλά ποσοστά μόλυνσης.

Το εμβόλιο, με την επωνυμία Qdenga, έχει ήδη εγκριθεί σε χώρες όπως η Ινδονησία, η Ταϊλάνδη, η Αργεντινή και η Βραζιλία, ενώ εγκρίθηκε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2022.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δάγκειος πυρετός: Πώς και για πόσες μέρες μεταδίδεται – Συμπτώματα και θεραπεία

Αντηλιακό στα μωρά: Πόσο απαραίτητο είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς

Πράσινο τσάι: Προστατεύει καρδιά, μυαλό και σώμα – Τα οφέλη για την υγεία