Δάγκειος πυρετός: 5 εκατομμύρια κρούσματα περιμένει η Βραζιλία

  • Iatropedia newsroom
Δάγκειος πυρετός: Υπερτριπλασιασμό κρουσμάτων, στα 5 εκατομμύρια, περιμένει η Βραζιλία
Τα 5 εκατομμύρια κρούσματα φέτος θα αντιπροσώπευαν υπερτριπλάσια αύξηση σε σχέση με τα 1,6 εκατομμύρια κρούσματα του 2023

Αξιωματούχοι υγείας στη Βραζιλία προειδοποίησαν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων δάγκειου πυρετού στη χώρα μπορεί να φτάσει τα 5 εκατομμύρια φέτος, καθώς η κλιματική αλλαγή και το καιρικό μοτίβο Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό Ωκεανό πυροδοτούν την εξάπλωση ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια.

Το χειρότερο σενάριο του υπουργείου, για 5 εκατομμύρια κρούσματα φέτος, θα αντιπροσώπευε αύξηση σε υπερτριπλάσια επίπεδα σε σχέση με τα 1,6 εκατομμύρια κρούσματα που καταγράφηκαν το 2023 και είχαν ως αποτέλεσμα 1.079 θανάτους. Η μέση πρόβλεψη είναι για 3 εκατομμύρια κρούσματα φέτος.

Το Ελ Νίνιο, μια φυσική αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας στον Ειρηνικό Ωκεανό, πιστεύεται από πολλούς επιστήμονες ότι οδηγεί σε όλο και πιο έντονα καιρικά μοτίβα παγκοσμίως. Ορισμένοι μετεωρολόγοι λένε ότι τα αποτελέσματά του επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή.

Στη Βραζιλία, το τρέχον μοτίβο του Ελ Νίνιο έχει συνδεθεί με έναν καύσωνα ρεκόρ, ακραία ξηρασία στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου και παρατεταμένες έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες στα νότια της χώρας.

Οι συνθήκες αυτές επέτρεψαν την αυξημένη μετάδοση ιών που μεταδίδονται από τα κουνούπια, όπως ο δάγκειος πυρετός, η νόσος Chinkungunya και ο ζίκα, ο οποίος συνδέθηκε με αύξηση των περιπτώσεων μικροκεφαλίας -βρεφών που γεννήθηκαν με πολύ μικρό κεφάλι- στη Βραζιλία την περίοδο 2015-16.

«Το κουνούπι εξαρτάται από τη ζέστη, μεγαλώνει περισσότερο με τη ζέστη και τη βροχή. Έτσι, όσο η θερμοκρασία διατηρείται υψηλότερη για μεγάλο χρονικό διάστημα, η αναπαραγωγή του κουνουπιού και, κατά συνέπεια, του ιού διευκολύνεται», δήλωσε η Ester Sabino, καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Τροπικής Ιατρικής του πανεπιστημίου του Σάο Πάολο.

«Έχουμε υψηλότερες θερμοκρασίες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και αυτό σημαίνει ότι η μετάδοση συμβαίνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του έτους. Πιθανότατα θα δούμε επίσης αύξηση στα κρούσματα chikungunya», πρόσθεσε.

Δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια, ο δάγγειος πυρετός μπορεί να προκαλέσει υψηλό πυρετό, μυϊκό πόνο και εσωτερική αιμορραγία.

Μεταδίδεται από το κουνούπι Aedes aegypti, το οποίο ευδοκιμεί σε λίμνες με λιμνάζοντα νερά.

Η νόσος Chikungunya μεταδίδεται από τον ίδιο τύπο κουνουπιών και προκαλεί παρόμοια συμπτώματα με τον δάγκειο πυρετό, αλλά προκαλείται από διαφορετικό ιό.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Pharmathen: Προσφορά σε 150 οικογένειες του Δήμου Κιλελέρ που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες

Κορωνοϊός Αγαπηδάκη: «Δεν μετράμε πια δόσεις – Έχουμε ετήσιο εμβολιασμό για γρίπη και κορωνοϊό»

Καφεΐνη: Γιατί δεν είναι κατάλληλη για τα παιδιά – Οι κρυφές πηγές της