Δ. Κοντός: Κλινικός έλεγχος σε αληθινό χρόνο φάκελος ασφάλισης αξιοποίηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης

  • Iatropedia
Ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ, Δ. Κοντός, από το βήμα του 6ου Pharma and Health Conference, παρουσίασε τα στοιχεία σχετικά με την οικονομική βιωσιμότητα του Οργανισμού αναφέροντας ότι έχει κληθεί να λειτουργήσει σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον, όπου η αύξηση ανεργίας έχει μείωση σημαντικά τις εισφορές και έχει περιορίσει τις δαπάνες.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Σύμφωνα με τον κ. Κοντό τα τελευεταία χρόνια η δαπάνη υγείας μειώθηκε 35,3% , κατά 41% η δημόσια δαπάνη υγείας και κατά 50% η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη. Έτσι, η υστέρηση των εισφορών φθάνει το 1,5 δισ. ευρώ, με μονο για το πρώτο 8μηνο του 2015 να αγγίζει τα 800 εκατ. ευρώ και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους φθάνουν το 1,8 δισ. ευρώ, έως και τον Αύγουστο.

«Στο 3ο μνημόνιο αποτυπώθηκε η υποχρέωση εφαρμογής κλειστών προϋπολογισμών για όλες τις κατηγορίες. Αυτό μας προσφέρει ένα σταθερό περιβάλλον για τα επόμενα 3 χρόνια. Δεν θα έχουμε εκπλήξεις, για περαιτέρω μείωση του», ανέφερε ο κ. Κοντός και προσέθεσε, ότι το αρνητικό στοιχείο είναι πως αυτός ο προϋπολογισμός είναι χαμηλός.

Διαγνωσιτκές εξετάσεις

Η υπέρβαση της δαπάνης για τις διαγνωστικές εξετάσεις την περίοδο 2013-2014 ξεπέρασε το 100%. Με στόχο, λοιπόν, τον εξορθολογισμό των δαπανών και την εξοικονόμηση χρημάτων ο ΕΟΠΥΥ έχει ετοιμάσει μια πρόταση 3 σημείων.

-Πρώτος στόχος είναι η ενίσχυση των συνταγογραφικών οδηγιών.

-Δεύτερος είναι μια πρόταση ανακοστολόγησης, η οποία επί της ουσίας είναι πρόταση υποκοστολόγησης και η οποία εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση πάνω από 30%.

-Και τρίτος στόχος είναι η εφαρμογή μιας πολιτικής κλιμακωτών εκπτώσεων (rebate όγκου) για τις 6 πιο κοστοβόρες κατηγορίες εξετάσεων.

Στην συνέχεια ο ΕΟΠΥΥ θα κινηθεί σε πέντε άξονες:

1. κλινικός έλεγχος real time,

2. φάκελος ασφάλισης υγείας και κάρτα υγείας,

3. ασφαλιστική κάλυψη οδοντιατρικής περίθαλψης,

4. στελέχωση και ενεργοποίηση επιτροπής διαπραγμάτευσης,

5. αξιοποίηση στοιχείων ηλεκτρονικής συνταγογράφησης