Clawback και rebate απειλούν τη λειτουργία των Κέντρων Αποκατάστασης Ημερήσιας Νοσηλείας (ΚΑΑ)

  • Γιάννα Σουλάκη
ΚΑΑ
Την έντονη διαμαρτυρία τους εκφράζουν οι ιδιοκτήτες των Κέντρων Αποκατάστασης Ημερήσιας Νοσηλείας (ΚΑΑ), καθώς η αύξηση των υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών (rebate - clawback) απειλεί τη λειτουργία τους, αλλά και τους χιλιάδες ωφελούμενους ασθενείς.

Τα Κέντρα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας (ΚΑΑ) Ημερήσιας Νοσηλείας που έχουν αναπτυχθεί σε όλη την Ελλάδα προσφέρουν υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και υπηρεσίες αποκατάστασης με φυσίατρους, φυσικοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και ψυχολόγους, σε χιλιάδες ασθενείς χωρίς διανυκτέρευση.

Συνεισφέρουν δε, σημαντικά στην αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων, την αποτροπή δαπανών νοσηλείας στο εξωτερικό, αλλά και συντηρούν συνολικά (μαζί και με τα αντίστοιχα κέντρα κλειστής νοσηλείας) 4.600 θέσεις εργασίας.

Σήμερα και μετά πρόσφατη απόφαση που αφορά στις υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebate) που επιβάλλει το κράτος στις επιχειρήσεις ΚΑΑ Ημερήσιας Νοσηλείας, την επιβολή των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) και την αδικαιολόγητη περικοπή κατά 50% στα ορθοπεδικά περιστατικά, τα κέντρα αυτά απειλούνται πλέον με «λουκέτο».

Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες των Κέντρων Αποκατάστασης Ημερήσιας Νοσηλείας «η λειτουργία των ΚΑΑ ημερήσιας νοσηλείας καθίσταται σχεδόν αδύνατη και στην ουσία με αυτόν τον τρόπο καταργείται η παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας που αφορά μια ευαίσθητη κοινωνικά ομάδα όπως είναι τα άτομα που χρήζουν αποθεραπείας -αποκατάστασης σε ΚΑΑ ημερήσιας νοσηλείας».

ΚΑΑ: Αύξηση του rebate έως και 30%

Βάσει της υπουργικής απόφασης Π4α οικ.4633/1993 -ΦΕΚ 789/Β/6-10-1993, με την οποία ορίζονται οι προδιαγραφές λειτουργίας των ΚΑΑ ημερήσιας νοσηλείας, υποχρεωτικά απασχολούνται σ’αυτά 20 άτομα με ελάχιστο μηνιαίο κόστος μισθοδοσίας και ασφαλιστικών εισφορών 20.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη απόφαση που αφορά το rebate, επιβάλλεται rebate 10% από 2000 έως 3000 ευρώ, 15% από 3000-4000ευρώ, 20% από 4000-6000 ευρώ και 30% από 6000 ευρώ και άνω.

«Ως εκ τούτου επιβάλλεται το ίδιο rebate που ισχύει και για τις φυσικοθεραπείες, με την διαφορά ότι είναι διαφορετική παροχή υπηρεσιών αφού τα ΚΑΑ ημερήσιας νοσηλείας παρέχουν συνδυασμένη θεραπεία (φυσικοθεραπεία, λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, ψυχολογική υποστήριξη, υδροθεραπεία, φυσιατρική παρακολούθηση, μεταφορά ασθενών)», αναφέρουν οι εκπρόσωποι των ΚΑΑ και συμπληρώνουν ότι, η περίπτωση των φυσικοθεραπευτών αφορά ατομική επιχείρηση, ενώ στα ΚΑΑ ημερήσιας νοσηλείας απασχολείται μεγάλος αριθμός εργαζομένων, άρα για να είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις αυτές θα πρέπει το rebate να ξεκινά από το ποσό  των 20.000 ευρώ και άνω, εφόσον δηλαδή έχουν καλύψει τα λειτουργικά τους έξοδα.

ΚΑΑ: Η περικοπή στα ορθοπεδικά περιστατικά και το clawback

Σαν να μην έφτανε το προαναφερόμενο χαράτσι με το rebate, επιπρόσθετα έχει επιβληθεί στα ΚΑΑ και περικοπή 50% για τα ορθοπεδικά περιστατικά χωρίς επιστημονική και νομική τεκμηρίωση. Τέλος επιβάλλεται και clawback αφού ο κρατικός προυπολογισμός για την ημερησία νοσηλεία είναι μόνο 6.000.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι η όποια υπέρβαση, επιστρέφει ως ζημία στα ταμεία αυτών των επιχειρήσεων.

Εκπρόσωποι του ΚΑΑ Καρδίτσας «Ίασις», αναφέρουν ως χαρακηριστικό παράδειγμα, τον περασμένο Απρίλιο του 2019:

  •  Συνολικές θεραπείες 403…… 28.210 ευρώ
  • Ορθοπεδικά περιστατικά 90 ……. (-50%) – 3150 ευρώ. Υπόλοιπο 25.060 ευρώ
  • Rebate ……. – 6.369,02 ευρώ . Υπόλοιπο 18. 691,98 ευρώ.

Συμπέρασμα: Οι 403 θεραπείες κόστους 28.210 ευρώ αποζημιώνονται με 18.691,98 ευρώ (-9518,02ευρώ) και σε αυτό το ποσό επιβάλλεται επιπρόσθετα και clawback.

«Όπως γίνεται αντιληπτό, η λειτουργία των ΚΑΑ ημερήσιας νοσηλείας καθίσταται σχεδόν αδύνατη», καταλήγουν οι υπεύθυνοι του ΚΑΑ Καρδίτσας.

Τι ζητούν από την πολιτεία τα Κέντρα Αποκατάστασης

Τα ΚΑΑ Ημερήσιας Νοσηλείας ζητούν από το Υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση:

  1. κατάργηση της έκπτωσης 50% για τα ορθοπεδικά περιστατικά
  2. κοινό προυπολογισμό ημερήσιας και κλειστής νοσηλείας για τα ΚΑΑ (υπηρεσίες ημερήσιας νοσηλείας παρέχονται και από τα ΚΑΑ κλειστής νοσηλείας)
  3. εφαρμογή ίδιου rebate και clawback για ημερήσια και κλειστή νοσηλεία.

Οι παραπάνω ενέργειες δεν προκαλούν επιβάρυνση του προυπολογισμού και καθιστούν βιώσιμη την λειτουργία ΚΑΑ ημερήσιας νοσηλείας, καταλήγουν οι εκπρόσωποι των Κέντρων.