Clawback: Αφού δεν κατάφεραν να το καταργήσουν οριστικά, το μειώνουν

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Μειούμενο βαίνει το clawback που αποδίδουν οι κλινικές, οι ψυχιατρικές κλινικές, τα κέντρα αποκατάστασης, τα φυσικοθεραπευτήρια και τα διαγνωστικά κέντρα στον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση του iatropedia. Μάλιστα όπως φαίνεται, μεταξύ 2015 και 2017 έχει επιτευχθεί συνολική μείωση στο clawback σε όλες τις κατηγορίες κατά 34%! Την ίδια ώρα ωστόσο, οι γιατροί διαμαρτύρονται για αιφνιδιαστικούς συμψηφισμούς του clawback με χρήματα που τους χρωστάει ο ΕΟΠΥΥ...

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, η μείωση στο clawback στις κλινικές από το έτος 2015 έως το 2017 είναι της τάξης του 45%. Την ίδια ώρα, η μείωση στο clawback στις ψυχιατρικές κλινικές από το έτος 2015 ως το 2017 είναι της τάξης του 39% .

Και αυτά συνέβησαν παρά την σταθερή κίνηση στους παρόχους.

Δηλαδή, παρότι οι υποβολές παρέμειναν σταθερές στην κατηγορία, οι παρεμβάσεις σε rebate αλλά και στον υπολογισμό clawback σε εξάμηνη βάση, είχε ως αποτέλεσμα την μείωση του clawback στα κέντρα αποκατάστασης από το έτος 2015 στο έτος 2017 της τάξης του 4%.

Στα φυσικοθεραπευτήρια, οι υποβολές για το 2015 κυμάνθηκαν στα 92 εκατ. ευρώ ενώ το 2017 ανέρχονταν στα 95,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή παραμένει σε σταθερά επίπεδα. Η μείωση στο συνολικό ποσό clawback στις φυσικοθεραπείες από το έτος 2015 ως το 2017 είναι της τάξης του 31%.

Η μείωση από το έτος 2015 στο έτος 2017 στην υποβολή συμπεριλαμβανομένων και των περικοπών στα διαγνωστικά κέντρα είναι της τάξης του 9%. Παρατηρείται αύξηση στις υποβολές του 2017 σε σχέση με τις υποβολές του προηγούμενου έτους, η οποία οφείλεται κυρίως στην εισαγωγή 88 νέων αποζημιούμενων εξετάσεων. Η συνολική μείωση του clawback μεταξύ 2015 και 2017 είναι της τάξης του 47%.

Τέλος, στα κέντρα αιμοκάθαρσης παρατηρούμενη αύξηση της υποβαλλόμενης δαπάνης που οφείλεται:

-Στην αύξηση του αριθμού των αιμοκαθαρόμενων ασθενών.
-Τη μετακίνηση ασθενών από το δημόσιο νοσοκομείο στις Μ.Τ.Ν. των ιδιωτικών κλινικών και τις Μ.Χ.Α.

Διαφορετική η κατάσταση για τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει κρούσει από τον περασμένο μήνα τον κώδωνα του κινδύνου για το αδιέξοδο στο οποία έχουν οδηγηθεί οι γιατροί από την καθυστέρηση στις πληρωμές από τον ΕΟΠΥΥ, αλλά και το «άδικο και ληστρικό» clawback! Εξάλλου, η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «στα πρόθυρα χρεωκοπίας βρίσκονται οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί και οι ακτινολόγοι καθώς ξαφνικά έλαβαν γνώση εκ των υστέρων, των δυσθεώρητων περικοπών μέσω clawback των εκτελεσμένων εξετάσεων του 2017, στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ».