Χτυπώντας το μελάνωμα εκεί που… κρύβεται!

Βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένας συνδυασμός φαρμάκων μπορεί να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα του μελανώματος που χρησιμοποιούν ως «κάλυψη» τα υγιή κύτταρα γύρω τους σε μια προσπάθεια να ξεφύγουν από την φαρμακευτική αγωγή, αναπτύσσοντας αντίσταση στα αντικαρκινικά φάρμακα.

Τα κύτταρα του μελανώματος καθίστανται ανθεκτικά στη θεραπεία που υποβάλλονται οι ασθενείς εκμεταλλευόμενα τα υγιή κύτταρα που τα περιβάλλουν και χρησιμοποιώντας τα ως «ασπίδα» ξεγελούν τα σχετικά φάρμακα γνωστά ως αναστολείς BRAF (περίπου οι μισές περιπτώσεις μελανώματος προκαλούνται από μια μετάλλαξη σε ένα γονίδιο που αποκαλείται BRAF) με αποτέλεσμα ο καρκίνος να επανέρχεται πιο επικίνδυνος, συχνά χωρίς δυνατότητα θεραπείας. Όπως ανακάλυψαν ερευνητές από το Francis Crick Institute και το Cancer Research UK Manchester Institute, αυτό οφείλεται σε μια παρενέργεια των αναστολέων BRAF η οποία ωθεί τα υγιή κύτταρα να σχηματίζουν ένα «καταφύγιο» γύρω από τα κύτταρα του μελανώματος, έτσι ακόμη κι αν κάποια από αυτά καταστραφούν, υπάρχουν πάντα τα προστατευμένα που γλυτώνουν.

Όμως τώρα οι ερευνητές βρήκαν τρόπο να χτυπήσουν τον εχθρό στο ίδιο του το «άβατο». Σε δοκιμές που πραγματοποίησαν στο εργαστήριο με κύτταρα ποντικιών και δείγματα όγκων, ανακάλυψαν ότι το καταφύγιο αυτό επιτρέπει στα κύτταρα του μελανώματος να ενεργοποιούν ένα παράλληλο σύστημα κυτταρικής επικοινωνίας που τους δίνει την ευκαιρία να επιβιώσουν. Μπλοκάροντας αυτήν την εναλλακτική οδό επιβίωσης με ένα επιπλέον πειραματικό φάρμακο που στοχοποιεί μια πρωτεΐνη αποκαλούμενη FAK, οι επιστήμονες βρήκαν ότι η αντίσταση στους αναστολείς BRAF μπορεί να παρακαμφθεί!

Ο συνδυασμός των φαρμάκων αύξησε τον ρυθμό θανάτου των καρκινικών κυττάρων και καθυστέρησε την ανάπτυξη στα δείγματα κυττάρων ενώ σταμάτησε την εξέλιξη των όγκων σε ποντίκια, αναφέρουν στην επιθεώρηση Cancer Cell. Επίσης, η προσθήκη δεύτερης στοχευμένης θεραπευτικής αγωγής παρέτεινε το μεσοδιάστημα πριν την ανάκαμψη του καρκίνου. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι θα χρειασθεί χρόνος προκειμένου να εξακριβωθεί αν ο συνδυασμός των αναστολέων FAK με τους αναστολείς BRAF μπορεί να αποβεί εξίσου αποτελεσματικός και σε ανθρώπους.

image description

ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ

Η ζάλη, ή αλλιώς ζαλάδα, είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να οριστεί ως το αίσθημα αστάθειας ή απώλειας της...

Κάντε αναζήτηση στην εγκυκλοπαίδεια υγείας του iatropedia.gr

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν

Top 5 Trends