Χρόνια Αυθόρμητη Κνίδωση: Αυτός ο άγνωστος…

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
H κνίδωση είναι μια συχνή νόσος που αφορά όλες τις ηλικίες και χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση πομφών (πετάλες) που διαρκούν από λίγα λεπτά έως 24 ώρες. Μπορεί να συνοδεύεται από οίδημα (πρήξιμο) χειλέων, βλεφάρων και γεννητικών οργάνων.

Η νόσος διαρκεί από λίγες ημέρες έως χρόνια και έτσι ανάλογα ταξινομείται σε οξεία όταν διαρκεί έως 6 εβδομάδες και χρόνια όταν τις ξεπερνάει.

Τα αίτια  που την προκαλούν είναι τροφές, φάρμακα, λοιμώξεις δήγματα εντόμων, νοσήματα του θυρεοειδούς ή ρευματολογικά και φυσικά αίτια όπως ο ήλιος, το κρύο, η ζέστη, η μηχανική πίεση, το stress, χημικές ουσίες που έρχονται σε επαφή με το σώμα ακόμη και η επαφή με το νερό. Πολύ σπάνια είναι επικίνδυνη για την ζωή, οπότε μιλούμε για αναφυλακτικό shock με οίδημα στους βλεννογόνους, δυσκολία στην αναπνοή και χαμηλή αρτηριακή πίεση, κατάσταση που απαιτεί άμεση  ιατρική παρέμβαση και συνήθως συμβαίνει τις πρώτες 36 ώρες από την εμφάνιση του εξανθήματος.

Η αντιμετώπιση της έχει 2 άξονες. Πρώτον την ανεύρεση της αιτίας όταν αυτό είναι δυνατό με λεπτομερές ιστορικό συνυπαρχόντων νοσημάτων, συνθηκών εμφανίσεως, φαρμάκων, και τροφών για την  αποφύγη τους. Δεύτερον, την φαρμακευτική αγωγή με αντιϊσταμινικά 2ης γενεάς με προοδευτικά αυξανόμενη δοσολογία στις επίμονες μορφές, κορτιζόνη για μικρό χρονικό διάστημα.

Η χρόνια μορφή όταν δεν βρίσκουμε κάποιο αίτιο ονομάζεται Χρόνια Αυθόρμητη Κνίδωση και η αντιμετώπιση της είναι δύσκολη γιατί συχνά τα αντιϊσταμινικά δεν είναι αποτελεσματικά, ενώ η παρατεταμένη χρήση κορτιζόνης προκαλεί σοβαρές παρενέργειες, ιδίως σε άτομα με συνυπάρχοντα νοσήματα.

Τα τελευταία χρόνια την λύση στο πρόβλημα της μορφής αυτής της κνιδώσεως έδωσε μία νέα ενέσιμη αγωγή σε μηνιαίες δόσεις με ταχεία και αποτελεσματική δράση και ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας. Η χορήγηση του πρέπει να γίνεται από ειδικό ιατρό με εμπειρία στην αντιμετώπιση της κνίδωσης.

«Η περιπέτεια μου ξεκίνησε ξαφνικά τον Σεπτέμβριο του 2005 με μεγάλες πετάλες παντού στο δέρμα και πρήξιμο στα χείλη και τα βλέφαρα σε βαθμό που δεν αναγνωριζόμουν. Ακολούθησα αγωγή με αντιϊσταμινικά με παροδική ύφεση και όχι πλήρη υποχώρηση ενώ διέκοψα φάρμακα και τροφές χωρίς να καταλήξουμε κάπου.

κνίδωση

Μετά από 2 μήνες εμφανίσθηκε πάλι η κνίδωση σε πιο βαριά μορφή και έτσι ακολούθησα νέα αγωγή με αντιϊσταμινικά σε μεγαλύτερη δόση χωρίς αποτέλεσμα – προστέθηκε στην θεραπεία κορτιζόνη που βοήθησε αλλά όταν την διέκοπτα επανερχόταν ακόμη πιο έντονα. Μου ήταν αδύνατο να κυκλοφορήσω, ντρεπόμουν για την εικόνα μου, ήμουν αναγκασμένη να δίνω διαρκώς εξηγήσεις ενώ βρισκόμουν σε ένα μόνιμο πανικό.

 Έγιναν πολλές εξετάσεις και test και έτσι το 2008 μπήκε η διάγνωση της Χρόνιας Αυθόρμητης Κνίδωσης. Ακολούθησα αγωγή με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για 2 χρόνια όμως ενώ η κνίδωση εξαφανίσθηκε, εμφάνισα υπέρταση  που δεν ρυθμιζόταν εύκολα γι’ αυτό διέκοψα την αγωγή.

Από το 2010 έως τα τέλη του 2014 η κνίδωση εμφανιζόταν συχνά και την αντιμετώπιζα με αντιϊσταμινικά και κορτιζόνη στις έντονες εξάρσεις χωρίς ποτέ να είμαι απολύτως καλά με μεγάλη ανασφάλεια για το πότε και σε ποιό βαθμό θα εμφανισθεί. Δεν ταξίδευα και πρόσεχα να είμαι κοντά σε ιατρικές υπηρεσίες. Μέχρι που στις αρχές του 2015 ο ιατρός μου, μου συνέστησε μια νέα θεραπεία με ενέσεις, 1 φορά κάθε μήνα. Η ανταπόκριση ήταν άμεση και από τότε συνεχίζω την θεραπεία και είμαι χωρίς συμπτώματα. Αισθάνομαι ότι επέστρεψα στην κανονική ζωή και τυχερή που μετά από 10 ολόκληρα χρόνια βρήκα λύση στο βασανιστικό μου πρόβλημα.»

DR ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΛΤΕΖΟΣ

ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ – ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ