«Χρυσώνει» το χάπι της τιμολόγησης των γενοσήμων ο υπουργός Υγείας

  • Iatropedia
Υποσχέθηκαν μεγαλύτερη διείσδυση των γενοσήμων στην ελληνική αγορά, υποσχέθηκαν να μην μειωθούν κι άλλο οι τιμές τους, υποσχέθηκαν ευνοϊκές ρυθμίσεις, έγκαιρες πληρωμές, φορολογικές ελαφρύνσεις... Αλλά τώρα η ώρα της εφαρμογής των υποσχέσεων και δεν ξέρουν πως να τα μαζέψουν! Ο λόγος για τους υπουργούς της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και την ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, και αναφερόμενος στην τιμολόγηση των φαρμάκων παρουσίασε μια νομοτεχνική βελτίωση σχετικά με τις τιμές των γενοσήμων.

Συγκεκριμένα η αναφορά στην τιμολόγηση τροποιείται ως εξής: «Οι τιμές των γενοσήμων φαρμάκων ανεξαρτήτως της ημερομηνίας έγκρισής τους διατηρούν το 65% (και όχι το 32,5% όπως κακώς είχε διαδοθεί) της τιμής των αντίστοιχωςν πρωτοτύπων μετά τη λήξη περιόδου προστασίας των δεδομένων όπως αυτή διαμορφώνεται σύμφωνα με τα προηγούμενα».

Αυτή η αλλαγή, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, δεν αφορά το δελτίο τιμών, το οποίο θα εκδοθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα. Θα επηρεάσει όμως το επόμενο το οποίο θα είναι σε αρκετά μεταγενέστερο στάδιο.

«Άμεσα σε αυτή τη φάση δεν θα επηρεαστούν σημαντικά οι τιμές πέρα από τη μείωση που θα προκαλέσει η απώλεια του προστατευτικού φραγμού του 2012», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός.